Annons

Räntor och valutor: Dollarn svagare

Räntorna steg samtidigt som börserna visade en blandad utveckling på tisdagen. Oljan var upp medan dollarn tappade inför viktiga centralbanksbesked senare i veckan.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-3 punkter upp, medan USA-räntorna stigit 2-3 punkter, med tioåringen på 1,92 procent.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 1:1330 mot euron, men i stort gått sidledes runt 111-nivån mot yenen.

Fokus i närtid ligger på centralbanksbesked, från Federal Reserve på onsdagen och Bank of Japan på torsdagen. Fed väntas lämna oförändrat, medan BOJ kan lätta mer.

"Sannolikheten är låg för att Fed gör något, men vi tror att de senare i år kommer att återvända till att strama åt penningpolitiken. Policyskillnaden är nu mindre uttalad givet att Fed blivit mer försiktiga. Det kommer att leda till en mer dämpad dollarutveckling", sade Eric Viloria på Wells Fargo till Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News indikerar marknadens prissättning en ökad sannolikhet för en räntehöjning i år, men fullt inprisat är detta först i februari 2017. Fed-ledamöternas egna prognoser ("dot plot") har tidigare sänkts, men indikerar ändå två höjningar i år.

I en Reuters-enkät bland 80 bedömare i förra veckan trodde nästan samtliga på en höjning i år, men cirka två tredjedelar tror att den kommer först i juni medan en femtedel tror på september. Ingen förväntar sig en förändring i morgon.

Vad gäller BOJ spår ungefär hälften i Bloomberg News enkät att de lättar mer på torsdag.

"Svag tillväxt, låg inflation och det imponerande rallyt i yenen har höjt förväntningarna om lättnader i Japan. Vi tror att BOJ ska ligga 'on hold', men om de lättar har de en rad verktyg tillgängliga", skrev Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Faktorer som talar för en lättnad är att yenen stärkts 10 procent mot dollarn sedan november 2015, och då Fed avvaktar med höjning kan yenen stärkas ytterligare. Ekonomin befinner sig i recession och inflationen ligger långt under målet.

Faktorer som talar emot är att BOJ redan gjort en betydande lättnad i januari, att aktiemarknaden återhämtat sig, en viss vändning i yenförstärkningen, bättre globala förhållanden samt att mer lättnader skulle ha begränsad effekt.

Oavsett vilken åtgärd BOJ skulle välja innebär det ingen "silverkula". Mer troligt är att de kan öka obligationsköpen eller ETF-köpen, men med liten inverkan. De kan också sänka räntan ytterligare eller erbjuda långa lån (LTRO), men inte heller detta antas ge någon större effekt.

Mer inverkan kan köp av värdepapperiserade produkter ha, det har en högre riskprofil men omfånget i den marknaden är begränsad. Direkta valutainterventioner har lagliga restriktioner och antas inte vara effektivt givet att yenen stärks av fundamenta, skrev Deutsche Bank.

Pundet fortsätter att stärkas, till 1:462 mot dollarn, på minskad sannolikhet för att britterna ska rösta för en Brexit den 23 juni.

"Pundet går bättre på grund av Bremain. Vi har blivit så fixerade vid vad som kommer att hända om Brexit blir verklighet, att vi glömt huruvida Brexit kommer att ske överhuvudtaget", sade Neil Jones på Mizuho Bank till Bloomberg News.

Enligt en opinionsmätning från ORB/Daily Telegraph har stödet för att stanna kvar i EU minskat med 2 procentenheter till 51 procent, medan Brexit-stödet har ökat lika mycket till 43 procent.

Under eftermiddagen kom en del svaga USA-data som fick dollarn att tappat ytterligare och uppgången i USA-räntorna att stanna av.

Order varaktiga steg 0,8 procent i mars, väntat var 1,9 procent. Leveranserna av kapitalvaror exklusive försvar och flygindustrin, som har bäring på BNP-bidraget, steg 0,3 procent, väntat +0,9 procent.

Wells Fargo noterar att utfallet adderar till en rad besvikelser för industrin i mars.

"Medan PMI, inklusive ISM, har pekat mot en dämpad återhämtning, så har industriproduktionen och nu order varaktiga varor kommit in betydligt under förväntningarna vilket reser frågetecken om styrkan i den väntade vändningen", skrev Wells Fargo i en kommentar.

Markits preliminära tjänste-PMI steg till 52,1 i april från 51,3 månaden före, vilket tillsammans med en liten nedgång i industri-PMI gav en total uppgång (composite) till 51,7 från 51,3.

Hushållens konfidensindikator sjönk mer än väntat, till 94,2 från 96,1. Nettotalen för synen på arbetsmarknaden förbättrades dock något, medan inflationsförväntningarna var oförändrade.

Svenska räntor steg 1-2 punkter medan kronan stärktes 3 öre mot dollarn till 8:08 men tappade 1 öre mot euron till 9:16.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera