Tyska räntor var vid svensk stängning 1-3 punkter upp, medan USA-räntorna stigit 2-3 punkter, med tioåringen på 1,92 procent.
På valutamarknaden har dollarn tappat till 1:1330 mot euron, men i stort gått sidledes runt 111-nivån mot yenen.
Fokus i närtid ligger på centralbanksbesked, från Federal Reserve på onsdagen och Bank of Japan på torsdagen. Fed väntas lämna oförändrat, medan BOJ kan lätta mer.
"Sannolikheten är låg för att Fed gör något, men vi tror att de senare i år kommer att återvända till att strama åt penningpolitiken. Policyskillnaden är nu mindre uttalad givet att Fed blivit mer försiktiga. Det kommer att leda till en mer dämpad dollarutveckling", sade Eric Viloria på Wells Fargo till Bloomberg News.
Enligt Bloomberg News indikerar marknadens prissättning en ökad sannolikhet för en räntehöjning i år, men fullt inprisat är detta först i februari 2017. Fed-ledamöternas egna prognoser ("dot plot") har tidigare sänkts, men indikerar ändå två höjningar i år.
I en Reuters-enkät bland 80 bedömare i förra veckan trodde nästan samtliga på en höjning i år, men cirka två tredjedelar tror att den kommer först i juni medan en femtedel tror på september. Ingen förväntar sig en förändring i morgon.
Vad gäller BOJ spår ungefär hälften i Bloomberg News enkät att de lättar mer på torsdag.
"Svag tillväxt, låg inflation och det imponerande rallyt i yenen har höjt förväntningarna om lättnader i Japan. Vi tror att BOJ ska ligga 'on hold', men om de lättar har de en rad verktyg tillgängliga", skrev Deutsche Bank i ett marknadsbrev.
Faktorer som talar för en lättnad är att yenen stärkts 10 procent mot dollarn sedan november 2015, och då Fed avvaktar med höjning kan yenen stärkas ytterligare. Ekonomin befinner sig i recession och inflationen ligger långt under målet.
Faktorer som talar emot är att BOJ redan gjort en betydande lättnad i januari, att aktiemarknaden återhämtat sig, en viss vändning i yenförstärkningen, bättre globala förhållanden samt att mer lättnader skulle ha begränsad effekt.
Oavsett vilken åtgärd BOJ skulle välja innebär det ingen "silverkula". Mer troligt är att de kan öka obligationsköpen eller ETF-köpen, men med liten inverkan. De kan också sänka räntan ytterligare eller erbjuda långa lån (LTRO), men inte heller detta antas ge någon större effekt.
Mer inverkan kan köp av värdepapperiserade produkter ha, det har en högre riskprofil men omfånget i den marknaden är begränsad. Direkta valutainterventioner har lagliga restriktioner och antas inte vara effektivt givet att yenen stärks av fundamenta, skrev Deutsche Bank.
Pundet fortsätter att stärkas, till 1:462 mot dollarn, på minskad sannolikhet för att britterna ska rösta för en Brexit den 23 juni.
"Pundet går bättre på grund av Bremain. Vi har blivit så fixerade vid vad som kommer att hända om Brexit blir verklighet, att vi glömt huruvida Brexit kommer att ske överhuvudtaget", sade Neil Jones på Mizuho Bank till Bloomberg News.
Enligt en opinionsmätning från ORB/Daily Telegraph har stödet för att stanna kvar i EU minskat med 2 procentenheter till 51 procent, medan Brexit-stödet har ökat lika mycket till 43 procent.
Under eftermiddagen kom en del svaga USA-data som fick dollarn att tappat ytterligare och uppgången i USA-räntorna att stanna av.
Order varaktiga steg 0,8 procent i mars, väntat var 1,9 procent. Leveranserna av kapitalvaror exklusive försvar och flygindustrin, som har bäring på BNP-bidraget, steg 0,3 procent, väntat +0,9 procent.
Wells Fargo noterar att utfallet adderar till en rad besvikelser för industrin i mars.
"Medan PMI, inklusive ISM, har pekat mot en dämpad återhämtning, så har industriproduktionen och nu order varaktiga varor kommit in betydligt under förväntningarna vilket reser frågetecken om styrkan i den väntade vändningen", skrev Wells Fargo i en kommentar.
Markits preliminära tjänste-PMI steg till 52,1 i april från 51,3 månaden före, vilket tillsammans med en liten nedgång i industri-PMI gav en total uppgång (composite) till 51,7 från 51,3.
Hushållens konfidensindikator sjönk mer än väntat, till 94,2 från 96,1. Nettotalen för synen på arbetsmarknaden förbättrades dock något, medan inflationsförväntningarna var oförändrade.
Svenska räntor steg 1-2 punkter medan kronan stärktes 3 öre mot dollarn till 8:08 men tappade 1 öre mot euron till 9:16.