Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar

USA-räntorna vände svagt nedåt på torsdagskvällen och har fortsatt sjunka i fredagens asiatiska handel efter att bland annat Microsoft, Google och Sony redovisat sämre resultat än väntat. Oljepriset har vänt uppåt igen och dollarn är stabil mot euro och yen.

Den tioåriga amerikanska benchmarkräntan är ned 2 punkter till 1,85 procent, från svensk stängning på torsdagen, men är ändå 10 punkter högre än för en vecka sedan.

Det högre oljepriset och en allt bättre arbetsmarknad har ökat förväntningarna om att Federal Reserve ska höja styrräntorna igen.

På torsdagen visade statistik att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk till den lägsta nivån sedan 1973.

"Det övergripande sentimentet har förbättrats den senaste tiden", sade Jay Barry, JPMorgan Chase & Co, enligt Bloomberg News.

I eftermiddag publiceras Markits preliminära industri-PMI för april, som väntas ha stigit svagt till 52,0, från 51,5 i mars, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Japanska räntor pekar svagt nedåt, Tokyobörsen är ned något och yenen är marginellt starkare mot dollarn.

Under natten publicerade Markit sitt preliminära industri-PMI för Japan och det var en besvikelse.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin sjönk oväntat till 48,0 i april, från med 49,1 föregående månad. Nedgången signalerar den snabbaste försämringen för tillverkningsindustrins villkor sedan i januari 2013.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en uppgång till 49,5.

Markit-ekonomen Amy Brownbill sade i en kommentar att förhållandena försämrades i en snabbare takt i april och både produktion och nya order sjönk markant.

"Den skarpa nedgången i det totala nya arbetet förstärktes av det snabbaste fallet i den internationella efterfrågan sedan i december 2012 och efter de två jordbävningarna på ön Kyushu (en av Japans största tillverkningsregioner) ser utsikterna för den varuproducerande sektorn nu speciellt osäker ut", sade hon.

På valutamarknaden har dollarn stabil kring 1:13 mot euron, medan yenen har stärkts en aning.

Den australiska dollarn gynnas av uppgången i råvarupriserna.

Kronan är knappt 4 öre svagare mot euron och 3 öre svagare mot dollarn.

På fredagens europeiska makroagenda står bland annat preliminära industri-PMI från euroområdet och ECB publicerar prognoser från oberoende ekonomer.

I Amsterdam hålls ett informellt ekofinmöte och här hemma Cecilia Skingsley talar om svensk ekonomi och det aktuella räntebeslutet.

USD/SEK 8:1378 (8:1058) EUR/USD 1:1300 (1:1300)
EUR/SEK 9:1953 (9:1583) USD/JPY 109:36 (109:45)
Jp obl 2 -0,25 (-0,26) Jp obl 10 -0,10 (-0,11)
Ty obl 2 -0,49 (-0,49) Ty obl 10 0,24 (0,22)
US obl 2 0,80 (0,80) US obl 10 1,85 (1,87)

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera