ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Volvo ska pumpa ut elbilar

  • Volvo ska storsatsa på elbilar. Foto: Netcarshow.com

Volvo Cars planerar att fram till 2025 ha sålt en miljon elektrifierade bilar. "Det är avsiktligt ett ambitiöst mål", säger vd Håkan Samuelsson.

Volvo började sälja sin första laddhybrid, V60 Plug-in Hybrid, 2012 – och för två år sedan lanserades XC90 T8. I Kina har en laddhybrid baserad på S60 sålts sedan i fjol.

Nu avslöjar Volvo att bolaget planerar att sälja minst två hybridversioner av alla modeller, plus den renodlade elbil som börjar säljas 2019.

Sälja bilen? Kolla här hur mycket du får för den! (Extern tjänst)

Både S90 och V90 kommer att finnas som laddhybrider senare i år och senare kommer samtliga tre modeller i både 60-serien och 40-serien att erbjudas som laddhybrider.

Tillsammans ska detta ge en miljon bilar med någon form av eldrift fram till 2025.

"Det kommer att bli en utmaning, men Volvo vill ligga i framkanten på denna förändring till elektrifiering", säger Håkan Samuelsson.

Matematiskt måste Volvo därmed sälja i snitt närmare 120.000 eldrivna bilar per år fram till 2025. 

I fjol höst förklarade Håkan Samuelsson att tio procent av volymen 2018 skulle bestå av elektrifierade bilar, vilket i siffror skulle betyda runt 60.000 bilar år 2018.

Den nya programförklaringen betyder att takten måste öka rejält för att målet om en miljon eldrivna bilar ska nås till 2025.

Planen för elektrifiering är en del av ett nytt program förhållbart som Volvo också lanserar i dag – och som bär det svenska namnet "Omtanke". Utöver elektrifieringen innebär det att verksamheten ska vara klimatneutral 2025, att företagskulturen ska vara inkluderande och stå för mångfald och att 35 procent av de högsta cheferna därmed ska ha en internationell mångfaldsbakgrund.

Dessutom ska Volvo ha 35 procent kvinnor i ledande befattningar år 2025.

Tyck till