Annons

Räntor/valutor: Högre räntor inför Riksbanken och ECB

De svenska och tyska obligationsräntorna stiger ett par punkter i öppningen, efter att de amerikanska motsvarigheterna klättrat markant efter de europeiska räntemarknadernas stängning under gårdagen. USA-räntorna noterade de största uppgångarna på sju veckor, då ett stigande oljepris återskänkt riskaptiten på aktiemarknaderna.

Den svenska kronan har stärkts ytterligare något under morgonen inför Riksbankens stundande penningpolitiska besked. Nordea noterar att den svenska valutan under gårdagen noterades vid den starkaste nivån sedan hösten 2014, i handelsvägda termer.

"Det är kanske en försmak vad som händer om Riksbanken står vid sidlinjen idag? Just att förhindra en för snabb förstärkning av kronan är skälet till att vi räknar med att Riksbanken idag annonserar en förlängning av uppköpsprogrammen", skriver Nordea i ett morgonbrev.

En knapp majoritet av de 15 analytiker och ekonomer i SIX News enkät tror på att obligationsköpsprogrammet förlängs. Samtliga spår att reporäntan lämnas oförändrad.

Råvarurelaterade valutor handlas starkare i linje med högre olejpriser. Dollarn har stärkts något mot euro gentemot gårdagen men noterar mindre rörelser under morgonen, inför eftermiddagens penningpolitiska besked från ECB.

När det gäller ECB:s besked tror ingen av de 47 deltagarna i Bloombergs enkät på nya åtgärder men fokus ligger istället på vad centralbanken signalerar om framtiden. En majoritet av analytikerna räknar med att ECB kommer att vidta ytterligare lättnader senare under året.

"ECB:s besked blir viktiga för även för Riksbanken, då eventuella signaler om åtgärder från ECB:s sida kan få växelkurserna att hoppa till. Enligt vår bedömning kommer tongångarna från ECB att vara mjuka medan däremot inga nya åtgärder lanseras idag", skriver Nordea.

I övrigt har det inkommit signaler om ansträngda förhandlingar kring översynen av det grekiska räddningsprogrammet inför morgondagens Eurogruppsmöte. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble uttryckte under gårdagen tvivel kring möjligheten att Grekland och dess långivare kommer att nå en överenskommelse.

"Jag är inte säker på huruvida det kommer lyckas eller inte. Men vi kan göra det", sade han i en paneldiskussion.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade att Greklands budgetmål för 2018, om att landet före räntekostnader ska ha ett överskott på 3,5 procent av BNP, inte är förhandlingsbart.

Tidigare under gårdagen uttryckte IMF:s chef Christine Lagarde skepsis kring möjligheterna för att Grekland ska nå målet, och särskilt avseende möjligheten att upprätthålla ett sådant högt budgetöverskott före räntekostnader under flera decennier.

Förutom de två centralbanksbeskeden presenteras från USA veckostatistik över nya arbetssökande och konsumentförtroende, Philly Fed-index, husprisindex (FHFA) och ledande indikatorer för mars.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera