Annons

USA-börser: Oljan pressar energisektorn

New York-börserna började onsdagen med i stort sett oförändrade indexnivåer. Oljepriset fortsatte nedåt sedan strejken bland oljearbetare i Kuwait blivit avblåst.

"Det finns ingen negativ katalysator som kommit för att riktigt trycka ned börsen, och bolagsresultaten ramlar in ungefär som väntat. Vi är bara ett par hjärtslag ifrån rekordnivåer vilket skapar prestationsångest hos fondförvaltare och får folk att tänka att läget inte är så dystert", sade Nick Kalivas, senior aktiestrateg vid Invesco Powershares, till Bloomberg News.

Omkring klockan 16.20 noterades Dow Jones Industrial Average oförändrat till 18.054. S&P 500 hade sjunkit 0,1 procent till 2.099 och Nasdaq Composite var oförändrat vid 4.942. Omkring 174 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 376 miljoner aktier omsatts.

Den avblåsta strejken i Kuwait fick WTI-oljan att backa 2,2 procent, vilket ledde energisektorn nedåt. Conoco Phillips och Occidental Petroleum sjönk 1,4 respektive 0,8 procent.

Bland dagens förlorare fanns Coca-Cola, vars resultat visserligen var i linje med de officiella förväntningarna, men många handlare var besvikna över takten i bolagets strategiförändringar. Aktien tappade 4,9 procent.

Boeing var en annan minusaktie och tappade 2,1 procent efter en nedgradering från neutral till underperform av Bank of America. Det framtida kassaflödet från modellen 787 blir betydligt lägre än bolagets egna estimat, tror banken.

Samtalen med intressenter till Yahoo fortsätter och Daily Mail uppger att det fortfarande finns med i diskussionerna. Yahoo steg 3,2 procent.

Även kameratillverkaren GoPro steg och var upp 3,5 procent. Bolaget väntas enligt Bloomberg Intelligence redovisa en förlust på rörelseresultatsnivå för det första kvartalet, på grund av högre reklamkostnader och utgifter för forskning och utveckling.

Efter stängning på onsdagen väntas rapporter från bland andra halvledarbolaget och Fingerprintkonkurrenten Qualcomm, kreditkortsbjässen American Express och leksakstillverkaren Mattel. Av 69 bolag som ingår i S&P500 och har rapporterat hittills har 84 procent slagit förväntningarna för resultaten, medan 58 procent har överträffat estimaten för intäkterna.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 1,77 procent.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera