1515

USA-börser: Oljan pressar energisektorn

New York-börserna började onsdagen med i stort sett oförändrade indexnivåer. Oljepriset fortsatte nedåt sedan strejken bland oljearbetare i Kuwait blivit avblåst.

"Det finns ingen negativ katalysator som kommit för att riktigt trycka ned börsen, och bolagsresultaten ramlar in ungefär som väntat. Vi är bara ett par hjärtslag ifrån rekordnivåer vilket skapar prestationsångest hos fondförvaltare och får folk att tänka att läget inte är så dystert", sade Nick Kalivas, senior aktiestrateg vid Invesco Powershares, till Bloomberg News.

Omkring klockan 16.20 noterades Dow Jones Industrial Average oförändrat till 18.054. S&P 500 hade sjunkit 0,1 procent till 2.099 och Nasdaq Composite var oförändrat vid 4.942. Omkring 174 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 376 miljoner aktier omsatts.

Den avblåsta strejken i Kuwait fick WTI-oljan att backa 2,2 procent, vilket ledde energisektorn nedåt. Conoco Phillips och Occidental Petroleum sjönk 1,4 respektive 0,8 procent.

Bland dagens förlorare fanns Coca-Cola, vars resultat visserligen var i linje med de officiella förväntningarna, men många handlare var besvikna över takten i bolagets strategiförändringar. Aktien tappade 4,9 procent.

Boeing var en annan minusaktie och tappade 2,1 procent efter en nedgradering från neutral till underperform av Bank of America. Det framtida kassaflödet från modellen 787 blir betydligt lägre än bolagets egna estimat, tror banken.

Samtalen med intressenter till Yahoo fortsätter och Daily Mail uppger att det fortfarande finns med i diskussionerna. Yahoo steg 3,2 procent.

Även kameratillverkaren GoPro steg och var upp 3,5 procent. Bolaget väntas enligt Bloomberg Intelligence redovisa en förlust på rörelseresultatsnivå för det första kvartalet, på grund av högre reklamkostnader och utgifter för forskning och utveckling.

Efter stängning på onsdagen väntas rapporter från bland andra halvledarbolaget och Fingerprintkonkurrenten Qualcomm, kreditkortsbjässen American Express och leksakstillverkaren Mattel. Av 69 bolag som ingår i S&P500 och har rapporterat hittills har 84 procent slagit förväntningarna för resultaten, medan 58 procent har överträffat estimaten för intäkterna.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 1,77 procent.


Innehåll från Schaeffler SverigeAnnons

Schaeffler skapar världsledande lösningar inom mobilitet och Industri 4.0 – med hållbarhet i fokus

Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.
Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

När transportlösningar elektrifieras och Industri 4.0 slår igenom är det lösningar från Schaeffler som ligger i täten.

– Vid sidan av att vara ledande inom forskning och utveckling är hållbarhet en del av vår affärsstrategi. Schaeffler har av FN utsetts till ett av de 50 ledande företagen i världen på hållbarhets- och klimatarbete. Det är ett tecken på att vår strategi är rätt, säger Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

Det som började för 75 år sedan med utvecklingen av nållager i en verkstad i staden Herzogenaurach i Bayern i Tyskland, har i dag vuxit till en av världens ledande leverantörer till fordons- och tillverkningsindustrin.

Schaeffler har genom egen forskning och utveckling men också genom strategiskt viktiga förvärv i dag blivit världsledande inom flera industrisegment. Ett av dem är mobilitet.

– Mobilitet är ett brett begrepp. Vi har lösningar inom transporter, men också för annan typ av mobilitet, som cirkulär mobilitet, som de lager som får rotorn i stora vindkraftverk att snurra optimalt. De kan vara flera meter i diameter, förklarar Erik Askensjö.

Schaeffler har lösningar för mobilitet och industri 4.0

Schaeffler har identifierat två framtida rörlighetsområden: E-mobilitet och chassisystem. Företaget lägger fullt fokus på dessa. Med allt från elmotorer och hybridsystem till kraftelektronik erbjuder företaget en hel portfölj av innovativa lösningar till sina kunder.

Samtidigt kommer autonom körning att öka i betydelse. Schaeffler utvecklar nyckelteknologi som möjliggör autonom körning. Ett exempel är företagets Space Drive-lösning som tar bort den mekaniska anslutningen mellan axeln och ratten. Detta möjliggör maximal skalbarhet och flexibilitet.

– Flertalet nomineringar för vår e-mobilportfölj bevisar att vi är på rätt väg, konstaterar Erik Askensjö.

Industri 4.0 är ett annat område där Schaeffler har banbrytande lösningar. En sådan är systemet OPTIME, som består av små enheter för tillståndsövervakning. 

Genom att ständigt avläsa och analysera vibrationer och temperaturer på maskiner som pumpar, fläktar och kompressorer i process- och produktionsanläggningar kan systemet skapa en förståelse för maskinernas hälsa.

– Genom maskininlärning och AI kan systemet automatiskt lära känna varje enhet och därefter anpassa larmnivåer utifrån vad som är normalt. Systemet ger användaren så mycket försprång innan lagret eller motorn havererar, att de ska hinna beställa en ny. På så sätt kan de både förhindra oplanerade stopp, men också minimera sin lagerhållning av reservdelslager, säger Erik Askensjö.

Hållbarhet genomsyrar allt

I dag genomsyrar hållbarhet hela Schaefflers verksamhet. Nästan all produktion drivs av fossilfri energi, och produkters livscykel, från råvaruinsamling till produktion och slutligen leverans, kassering och eventuell återanvändning sker med hållbarhet i fokus.

– Vi försöker tänka cirkulärt. Vår strategi Roadmap 2025 har hållbarhet som ett av de viktigaste målen och vi vill att hela produktionen ska bli koldioxidneutral till 2030, säger han.

FN har utsett Schaeffler till ett av de 50 företag i världen som utgör ledare och förebilder inom hållbarhets- och klimatarbete. Schaefflers CDP-ranking, tidigare Carbon Disclosure Project, har på bara två år ökat från D till A- för år 2020.

Om Schaeffler Group 

Schaeffler Group levererar precisionskomponenter och system för drivlinor och chassin liksom rullningslager och glidlagerlösningar för ett stort antal industriella applikationer.

Schaeffler är med sina cirka 83 900 medarbetare ett av världens största familjeägda företag. 

Med nästan 1900 patentansökningar 2020 var Schaeffler enligt tyska patent- och registreringsverket DPMA det näst mest innovativa företaget i Tyskland.

Läs mer på: www.schaeffler.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schaeffler Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?