1515

<p>Stockholmsbörsen: Optimism gav positiv stängning</p>

Stockholmsbörsens breda OMXSPI stängde på 1,9 procent. Bland vinnarna fanns Atlas Copco, Alfa Laval och Sandvik.

Storbolagen tog täten när Stockholmsbörsen lyfte på tisdagen. Vid stängning hade OMXS30 stigit 2,1 procent.

Stockholmbörsen inledde dagen med stigande kurser och fortsatte sedan ånga på, precis som övriga börser i Europa. Uppgången var bred, men verkstadsbolagen tog täten. Industrijätten Atlas Copco steg 4 procent, verkstadskoncernen Alfa Laval 4 procent och industrikoncernen Sandvik 3 procent

”Bilden är entydig, de konjunkturkänsliga bolagen går bra”, säger Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell.

Han pekar på att optimismen får stöd av starka amerikanska rapporter, stigande råvarupriser och att tisdagens makrosiffror i form av tyska Zew-indexet visade på en utplaning i europeisk konjunkturen.

Mot strömmen gick egentligen bara stålbolaget SSAB som tappade 2,7 procent.

”Jag har ingen bra förklaring varför SSAB går sämre, men å andra sidan har aktien gått starkt andra dagar när marknaden varit lugnare”, säger Lars Söderfjell aktiestrateg Swedbank.

Även Stora Enso hade en mörk dag, aktien backade drygt 2 procent efter en rekommendationssänkning från Danske Bank.

Mest omsatta aktie var Fingerprint Cards som backade cirka 1 procent till 562,50 kronor. I en ny analys skriver Redeye att aktien i ett basscenario är värd 625 kronor.

Kinnevik och massatillverkaren Rottneros bjuder båda sina aktieägare på extrautdelning, vilket lyfte aktierna 5,1 procent respektive 11,7 procent.

Bland rapportbolagen lyfte Com Hem med 4,9 procent på en rapport som överlag var bättre än väntat.

Spelleverantören Net Ent släppte också en oväntat stark rapport. Aktien steg drygt 7,2 procent och drog med sig sektorkollegorna Betsson och Evolution Gaming som steg 1,7 respektive 3,3 procent.

Bygghandlaren Byggmax gick i motsatt riktning. Bolaget ökar förlusten trots höjd försäljning och aktien tappade 4,7 procent.

Tisdagens rapporter var ändå bara en förpostfäktning inför kommande dagar. Onsdagen är en tung nyhetsdag med rapporter från bland andra ABB, Telia, Handelsbanken och MTG.

”Det är extremt mycket fokus på de kommande rapporterna. Med tanke på den starka utvecklingen vi haft hittills vill det till att bolagen levererar både på kvartalet och med sina framtidsutsikter”, säger Lars Söderfjell på Swedbank.

Besiktningsföretaget Opus föll på eget grepp. Bolaget meddelade på måndagen att riksdagen röstat emot ett förslag från Transportstyrelsen om färre besiktningar. Men det stämde inte, avslöjade Nyhetsbyrån Direkt. Efter att det uppdagats att ledningen gått ut med felaktig information föll aktien hela 7,7 procent.


Innehåll från E-dropAnnons

En mer hållbar och effektiv transportkedja med mottagarfria hemleveranser

Susanne Hjorthagen, VD
Susanne Hjorthagen, VD

Att e-handla är smidigt och förenklar vardagen, men varför ska vi behöva vara på plats för att ta emot leveransen? Hemleveranser av dagligvaror och paket kan med E-drop vara lika enkelt och säkert som att ta emot posten i brevlådan!

Mottagarfria leveranser skapar full flexibilitet för både transportör och mottagare då alla leveranser till ett område kan göras samtidigt på ett enkelt, säkert och smidigt sätt, helt utan integrationer. E-drops kommunikationsplattform och leveransskåp med kyl- och frysfack minimerar inte bara antalet mil för transportören utan innebär även att mottagaren själv tar kontroll över sina leveranser och hämtar när det passar dem bäst på dygnet, oberoende om det är paket eller dagligvaror.

– Last-mile är något som utvecklas snabbt. Med vår erfarenhet och bakgrund från systemutveckling och hantering av färska grönsaker, med höga krav på effektiv och temperaturkontrollerad logistik, såg vi stora möjligheter för att utveckla en oberoende och hållbar last-mile lösning. Vår plattform säkerställer att mottagarfria leveranser tas om hand och förvaras säkert med intakt kylkedja i direkt anslutning till ditt hem, säger Susanne Hjorthagen, VD.

Enkelt och utan krav på integration med transportör eller e-handlare

Vi har valt att integrera display och skanner i leveransskåpet och använder oss av streckkoden som finns på leveransen. På så sätt får chauffören enkelt access att lämna produkter i skåpet. Tjänsten är flexibel och vi har leveransskåp anpassade för villa/radhus, flerfamiljsfastigheter, kontor och även för hemtjänsten där vår tjänst frigör värdefull tid för personalen att göra mer värdeskapande med tiden än att handla mat, säger Susanne Hjorthagen.

Förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveransen

Leveransskåpen från E-drop placeras med fördel så nära bostaden som möjligt. Skåpen för villa och radhus är designade för att stå emot det nordiska utomhusklimatet och består av en kyl och frys som enkelt schemaläggs. Skåpen i flerfamiljsfastigheter har flera luckor i en större modul med separata paketfack och kyl- och frysfack.

– E-drop är en tjänst som förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveranserna för alla intressenter i logistikkedjan. Vi är nu i en spännande fas och kommer expandera kommersiellt tillsammans med partners för att accelerera tillväxt, avslutar Susanne Hjorthagen. 

Om oss

E-drop är del av en snabbväxande logistikverksamhet med rötter i Europas största företag inom frukt och grönt. Vår tjänst tillgodoser behovet av en mottagarfri logistiklösning för obruten kylkedja som är flexibel för alla användare. 

Läs mer: www.edrop.se 

Kontakta: Susanne Hjorthagen, susanne@edrop.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med E-drop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?