1515

New York: Netflix rasar i förhandeln

Terminerna för USA-börserna pekar mot en öppning något på plus inför tisdagens handel. Svaga siffror över det amerikanska bostadsbyggandet gjorde inget nämnvärt avtryck i det generella börshumöret och bland enskilda aktier riktades blickarna mot den tilltagande mängden rapporterande bolag.

Strax före klockan 15 låg terminerna för Dow Jones industriindex, S&P500 och Nasdaq 100 på plus 0,2-0,6 procent.

Oljeterminerna fortsatte att leta sig upp, om än inte hela vägen, mot de nivåer som gällde innan helgens misslyckade möte i Doha där några frysta produktionsnivåer inte klubbades igenom.

Huvudpunkten på tisdagens makroagenda klarades av innan öppning då statistik från USA:s handelsdepartement visade att bostadsbyggandet sjönk med hela 8,8 procent i mars, klart mer än förväntade -1,1 procent.

Netflix stod för en besvikelse när streamingbolagets rapport släpptes efter måndagens börsstängning. Visserligen var vinsten per aktie över förväntan men samtidigt uppgav Netflix att antalet nya användare utanför USA under det andra kvartalet kommer att uppgå till 2 miljoner. Det är klart lägre än de 3,45 miljoner nya kunder som väntades av analytikerna. Aktien tappade nära 10 procent i förhandeln.

Även Goldman Sachs noterades lägre i förhandeln, om än bara någon dryg procent, sedan kvartalsintäkterna inte nått marknadens förväntansbild samtidigt som den justerade vinsten per aktie var klart över prognoserna.

"Omgivningen under kvartalet visade en rad utmaningar som gav motvind i praktiskt taget alla våra verksamheter", skrev dock vd Lloyd Blankfein i rapporten.

Johnson&Johnson var däremot marginellt högre innan öppning. Tillverkaren av hälso- och sjukvårdsprodukter redovisade en kvartalsvinst något över förväntan samtidigt som omsättningen prickade analytikernas estimatsnitt. Bolagets prognoser för helåret 2016, för såväl resultat som försäljning, justerades upp.

Efter tisdagens börsstängning rapporterar bland annat Intel och Yahoo och på den politiska arenan hålls det primärval i New York. Ett slutligt resultat därifrån är dock inte att räkna med förrän på onsdagsmorgonen svensk tid.


Innehåll från Visiba CareAnnons

Upphandling av IT måste moderniseras

Foto:Anna Sigvardsson Höglund © 2020 Visiba Group AB

Pandemin har varit en stark innovationsdrivare av digitala systemlösningar för vården. För Sverige finns nu chansen att ta täten internationellt inom digitaliseringen av vården. Men, för att lyckas krävs ett nytt synsätt på upphandling och förvaltning av IT-system.

Med visionen att ”det ska vara lika enkelt att boka en tid hos vårdcentralen som det är att boka ett flyg till Thailand” grundades Visiba Care 2014. Bolaget var en av de första leverantörerna av system för säkra digitala vårdmöten i Sverige.

– Vi har arbetat för att driva på nytänkandet inom branschen och att möjliggöra nya lösningar. Utvecklingen har gått fort – från enskilda videomöten till att vi i dag kan erbjuda system för hela vårdkedjan och knyta ihop primärvården med specialistavdelningar, säger Johan Gustafsson, vd på Visiba Care. Han fortsätter:

– Under pandemin har vi tydligt sett hur utvecklingstakten har ökat. I primärvården har man genomfört tester med AI-motorer – teknik det har pratats om i några år, men som nu börjat implementeras.

Sverige har goda förutsättningar

Sverige låg i framkant inom digitaliseringen av vården redan innan pandemin, något som är en fördel även framöver när vi har covid-19 bakom oss.

– Mycket tyder på att länder som hade kommit långt med digitaliseringen har fått en extra skjuts av pandemin och Sverige sitter i en väldigt gynnsam position för att driva på utvecklingen. Videomöten är bara början – den stora effekten kommer när vi drar nytta digitaliseringens möjligheter och förändrar hur vård levereras, säger Peter Tyreholt, Chief Product Owner på Visiba Care.

Gamla modeller behöver förnyas

För att lyckas behöver dock synen på IT-system i offentlig sektor moderniseras.

– På Visiba Care släpper vi nya uppdateringar ungefär var tredje vecka. I det tempot är förvaltningsmodeller som bygger på att man köper en färdig produkt, med en förväntad livslängd om tre till fem år, inte applicerbar. Upphandling och förvaltning måste utgå från att systemet ständigt uppdateras med nya funktioner, säger Peter Tyreholt och avslutar:

– Det är inte heller hållbart med långa kravlistor för en skräddarsydd lösning. För när upphandling, utveckling och utrullning av ett system väl är gjord har det gått flera år och kravspecifikationen har blivit inaktuell. Upphandlingar måste utgå från en tydlig problemformulering och målbild. Då får man en bättre produkt med större värde för organisationen.

Om Visiba Care
Visiba Cares digitala vårdplattform används idag inom en stor bredd av vårdverksamheter, från kommunal vård- och omsorg till regional vård. Företaget grundades 2014 och är idag ledande i Norden.

Läs mer på www.visibacare.com

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?