ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ledarskapet avgör hur anställda trivs

  • Allt fler trivs på jobbet, enligt en medarbetarrapport gjord av Netigate. Foto: Colourbox

Hur mycket tid chefen lägger på sina medarbetare väger tyngst när anställda värderar sin arbetsplats, enligt en rapport från Netigate. Rapporten visar även att arbetsgivare får allt svårare att leva upp till ungas krav på kompetensutveckling.

Allt fler trivs på jobbet, enligt en medarbetarrapport gjord av Netigate. I rapporten medverkar 11.395 medarbetare, fördelade på 93 svenska organisationer runtom i landet, som har svarat på frågor om sin arbetssituation under 2015.

Ett av de områden som har utvecklats mest positivt jämfört med förra året är ledarskap. Allt fler anställda är nöjda med sin chef och majoriteten vill ha tydligt ledarskap.

"Nummer ett är ledarskapet. Det är det viktigaste området när det gäller hur man värderar sin arbetsplats. När man gräver lite djupare gäller det primärt mer tid med chefen, för det tycker man inte att man får. Man vill ha närvarande ledarskap", säger Sakarias Fasth, undersökningsanalytiker på Netigate, och påpekar att en chef kan behöva mäta ledarskap mellan medarbetarundersökningarna, som vanligtvis görs en gång per år.

"Vår studie fokuserar främst på det närmaste ledarskapet, men även vd:s roll är viktig. Vd:n påverkar synen på arbetsgivaren och därför är förtroendet för vd:n otroligt viktigt", fortsätter han.

Även information, om till exempel företagets mål och visioner, blir allt bättre på arbetsplatserna. Ett av de områden som generellt kan förbättras är intranätet.

"Men trenden rent generellt är att informationen blir bättre, men ju större organisation desto svårare är det att nå ut till medarbetarna", säger Sakarias Fasth.

Området med allra störst problematik är kompetensutveckling, enligt de anställda i undersökningen.

"Det finns i dag ett stort krav, eller en önskan om, att hela tiden utvecklas. Främst yngre anställda skriker efter kompetensutveckling och arbetsgivare har svårt att leva upp till de förväntningarna. Medarbetare vill främst gå kurser och utbildningar medan de med personalansvar vill bli bättre ledare."

En positiv trend är att stress, som är ett utbrett problem, tas på större allvar bland arbetsgivarna, enligt de anställda.

"Ju mer man pratar om stress, internt inom bolaget, desto högre blir kraven på arbetsgivaren. Samtidigt blir många bättre på att hantera frågorna. Samtalet handlar ofta om arbetsgivaren, men man ska inte vara rädd för att prata om det privata", säger Sakarias Fasth.

 

Tyck till