Annons

Räntor och valutor: Kronan starkare

Oljepriset faller tungt på måndagen efter att världens stora oljeexportörer vid helgens möte i Doha inte kunde komma överens om att frysa produktionsnivåerna. Brentoljan är ned knappa 3 procent, efter att ha inlett 7 procent ned.

Oljeprisraset fick börserna i Asien att falla under natten och även Europabörserna är ned, om än endast svagt. På räntemarknaden är det ganska små effekter av oljan, med stabila Europaräntor. På valutamarknaden tappar råvaruvalutor medan yenen stärks något.

Svenska statspappersräntor sjunker 1-3 punkter, med tioårsräntan 3 punkter ned till 0,51 procent. Den tyska tioårsräntan är stabil på 0,13 procent.

De oljeproducerande länderna som träffades i Qatars huvudstad Doha på söndagen misslyckades alltså med att enas om att frysa produktionsnivåerna. Saudiarabien var tydligt med att de inte kommer att hålla tillbaka sin produktion om inte Iran gör det. Iran har sagt att de inte kommer att frysa sin produktion och de deltog inte heller vid mötet.

"Vi drog slutsatsen att vi alla behöver mer tid för att konsultera vidare", sa Qatars energiminister Mohammed al-Sada till journalister efter mötet.

Flera Opec-källor uppgav att om Iran går med på en frysning vid nästa Opec-möte den 2 juni så kan samtalen med länderna utanför Opec återupptas. Frågan är däremot vilka realistiska utsikter som finns för detta, med tanke på att samarbetsklimatet inom Opec inte förefaller vara det bästa.

"Opecs trovärdighet när det gäller att koordinera produktionen är nu mycket låg. Det handlar inte bara om saudierna. Det handlar lika mycket om regional politik", sa Peter Lee, analytiker vid BMI Reesearch, till Reuters.

Nordea menar att utfallet av Doha-mötet understryker de stora meningsskiljaktigheterna inom Opec. Saudiarabien är uppenbarligen inte redo att överge sin strategi att ta marknadsandelar som sjösattes vid Opec-mötet i november 2014 utan samarbete med Iran. Iran kommer å sin sida inte att skriva under något avtal som begränsar utbudet innan landets produktion når nivåerna före sanktionerna.

"Detta innebär att Opec kommer att fortsätta att dränka marknaden med billig olja i ett försök att trycka ut mer kostsamma producenter som USA, Ryssland och Norge, trots att processen varit mer smärtsam och långvarig än väntat. Detta kan också leda till ett nytt priskrig mellan Iran, Irak, Ryssland och Saudiarabien då konkurrensen är hård att öka marknadsandelar bland kunder i Asien och Europa", skriver Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea, i en kommentar.

I helgen var det också G20-möte i Washington, där länderna enades om att fortsätta att undvika konkurrensdevalveringar. De såg en fortsatt dämpad tillväxt som kräver fler åtgärder och bedömde att nedåtriskerna och osäkerheten runt de globala utsikterna kvarstår.

Danske Banks chefekonom i Sverige, Roger Josefsson, sammanfattar helgens nyhetsflöde som "Riksbanksovänligt!". G20 avråder i skarpa ordalag från konkurrensdevalveringar, oljepriset faller efter att Doha-mötet slutade i kaos och ett nytt byggavtal har träffats med löneökningar på 2,2 procent.

"[M]ärket håller även för denna den hetaste av alla branscher", skriver han i bankens morgonbrev.

USA-räntorna sjunker något, med tioårsräntan 2 punkter ned till 1,73 procent.

Måndagens USA-agenda är tunn, med NAHB husmarknadsindex som enda statistikpunkt. Dessutom talar Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, till kvällen.

På valutamarknaden försvagas råvaruvalutor som den nyzeeländska dollarn, Kanadadollarn och Australiendollarn efter misslyckandet i Doha.

Den japanska yenen stärktes när oljepriset föll i nattens tidiga handel. Den har sedan tappat igen i takt med att oljeprisnedgången mildrats. Sammantaget är dock yenen lite starkare mot dollarn än vid svensk stängning på fredag eftermiddag.

Mot euron handlas dollarn i stort sett på samma nivåer som på fredagen.

Den svenska kronan har stärkts 1 öre mot dollarn till 8,12 och 1 öre mot euron till 9,18.

Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Så sitter du aktivt på kontoret: ”Gratis träning när du arbetar”

Stillasittande är skadligt även för den som tränar och har en aktiv livsstil. Därför är aktiva stolar en perfekt lösning för dig som sitter ner mycket på jobbet.

Möbler för aktivt sittande 

Det är ingen hemlighet att kroppen är gjord för rörelse och mår bra av fysisk variation. Att variera din arbetsställning mellan att stå och sitta är det bästa – och ger också extra energi. När du står upp aktiveras musklerna och både hållningen och blodcirkulationen förbättras. Se därför till att växla position så ofta du kan – men inte bara mellan att sitta och stå, utan också mellan olika sittmöbler.

Aktiv stol ett bra val

Vill du att det ska vara enkelt att variera arbetsställningen är en aktiv stol att bra val, det vill säga en ergonomisk sittmöbel som automatiskt sätter kroppen i rörelse för att du ska kunna hålla balansen.

– För ett mer aktivt kontor är ett smart sätt att ha ett antal olika aktiva alternativ som man kan turas om att använda. Du behöver inte heller sitta en hel dag på en aktiv sittmöbel utan du kan absolut variera även med en vanlig kontorsstol, säger Ann-Sofi Gustavsson, produktchef på AJ Produkter.

Fördelen med till exempel en sadelstol eller balansboll är att du får bättre hållning, tränar bål- och ryggmuskulatur och får en ökad blodcirkulation.

– Det blir gratis träning när du arbetar och gör dig antagligen också piggare. På en sadelstol sitter du i ryttarställning och får automatisk en god hållning samtidigt som skuldror, höfter och knäleder avlastas.

Ännu mer rörelse

Vill man ha ännu mer rörelse på jobbet så är en skrivbordscykel eller gåband ett sätt att verkligen vara aktiv. De låter dig öka energinivån och förbränningen – helt i din egen takt.

– Det finns många olika sorters aktiva möbler och det är ju en smaksak vad man gillar. En personlig favorit är vår prisbelönta balanspall Back App där du själv kan ställa in hur mycket gung du vill ha. När du vant dig vid den så kan du enkelt ställa in mer gung och på så sätt få mer träning.

Ett av Ann-Sofi Gustavsson bästa tips för att variera arbetsställningen mellan sittande och stående är att höja skrivbordet precis före lunchrasten, och sedan stå upp så länge du känner för det efteråt. Höj även bordet innan du går hem, så kan du starta arbetsdagen med att stå upp.

Möbler för aktivt sittande 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera