1515

Räntor och valutor: Kronan starkare

Oljepriset faller tungt på måndagen efter att världens stora oljeexportörer vid helgens möte i Doha inte kunde komma överens om att frysa produktionsnivåerna. Brentoljan är ned knappa 3 procent, efter att ha inlett 7 procent ned.

Oljeprisraset fick börserna i Asien att falla under natten och även Europabörserna är ned, om än endast svagt. På räntemarknaden är det ganska små effekter av oljan, med stabila Europaräntor. På valutamarknaden tappar råvaruvalutor medan yenen stärks något.

Svenska statspappersräntor sjunker 1-3 punkter, med tioårsräntan 3 punkter ned till 0,51 procent. Den tyska tioårsräntan är stabil på 0,13 procent.

De oljeproducerande länderna som träffades i Qatars huvudstad Doha på söndagen misslyckades alltså med att enas om att frysa produktionsnivåerna. Saudiarabien var tydligt med att de inte kommer att hålla tillbaka sin produktion om inte Iran gör det. Iran har sagt att de inte kommer att frysa sin produktion och de deltog inte heller vid mötet.

"Vi drog slutsatsen att vi alla behöver mer tid för att konsultera vidare", sa Qatars energiminister Mohammed al-Sada till journalister efter mötet.

Flera Opec-källor uppgav att om Iran går med på en frysning vid nästa Opec-möte den 2 juni så kan samtalen med länderna utanför Opec återupptas. Frågan är däremot vilka realistiska utsikter som finns för detta, med tanke på att samarbetsklimatet inom Opec inte förefaller vara det bästa.

"Opecs trovärdighet när det gäller att koordinera produktionen är nu mycket låg. Det handlar inte bara om saudierna. Det handlar lika mycket om regional politik", sa Peter Lee, analytiker vid BMI Reesearch, till Reuters.

Nordea menar att utfallet av Doha-mötet understryker de stora meningsskiljaktigheterna inom Opec. Saudiarabien är uppenbarligen inte redo att överge sin strategi att ta marknadsandelar som sjösattes vid Opec-mötet i november 2014 utan samarbete med Iran. Iran kommer å sin sida inte att skriva under något avtal som begränsar utbudet innan landets produktion når nivåerna före sanktionerna.

"Detta innebär att Opec kommer att fortsätta att dränka marknaden med billig olja i ett försök att trycka ut mer kostsamma producenter som USA, Ryssland och Norge, trots att processen varit mer smärtsam och långvarig än väntat. Detta kan också leda till ett nytt priskrig mellan Iran, Irak, Ryssland och Saudiarabien då konkurrensen är hård att öka marknadsandelar bland kunder i Asien och Europa", skriver Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea, i en kommentar.

I helgen var det också G20-möte i Washington, där länderna enades om att fortsätta att undvika konkurrensdevalveringar. De såg en fortsatt dämpad tillväxt som kräver fler åtgärder och bedömde att nedåtriskerna och osäkerheten runt de globala utsikterna kvarstår.

Danske Banks chefekonom i Sverige, Roger Josefsson, sammanfattar helgens nyhetsflöde som "Riksbanksovänligt!". G20 avråder i skarpa ordalag från konkurrensdevalveringar, oljepriset faller efter att Doha-mötet slutade i kaos och ett nytt byggavtal har träffats med löneökningar på 2,2 procent.

"[M]ärket håller även för denna den hetaste av alla branscher", skriver han i bankens morgonbrev.

USA-räntorna sjunker något, med tioårsräntan 2 punkter ned till 1,73 procent.

Måndagens USA-agenda är tunn, med NAHB husmarknadsindex som enda statistikpunkt. Dessutom talar Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, till kvällen.

På valutamarknaden försvagas råvaruvalutor som den nyzeeländska dollarn, Kanadadollarn och Australiendollarn efter misslyckandet i Doha.

Den japanska yenen stärktes när oljepriset föll i nattens tidiga handel. Den har sedan tappat igen i takt med att oljeprisnedgången mildrats. Sammantaget är dock yenen lite starkare mot dollarn än vid svensk stängning på fredag eftermiddag.

Mot euron handlas dollarn i stort sett på samma nivåer som på fredagen.

Den svenska kronan har stärkts 1 öre mot dollarn till 8,12 och 1 öre mot euron till 9,18.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?