1515

Stockholmsbörsen: Urstarkt av Fingerprint

Stockholmsbörsen rörde sig i sidled under fredagen, då investerarna inväntade nästa veckas inledning av rapportflödet. Fingerprint Cards var dagens vinnare efter en köprekommendation från Handelsbanken.

Börsen pendlade kring nollan under hela handelsdagen och stängde strax under nollan. Både det breda indexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 stängde slutligen på minus 0,2 procent.

Bågen är nu spänd inför rapportsäsongen, framför allt för de konjunkturkänsliga bolagen, säger Niklas Wellfelt, chefsstrateg på Ålandsbanken.

”För verkstad ser det lite tufft ut inför rapporterna. Bankrapporterna kommer antagligen att vara lite halvbleka också, så jag förstår att börsen är lite trött i nuläget och i en avvaktande fas inför stundande rapporter”, säger han och fortsätter:

”Jag tror inte att rapporterna blir så bra. Jag räknar inte med att de blir katastrofala, men förväntansbilden har åkt upp lite i takt med att kurserna har stigit sedan februari.”

Ett av få utropstecken på fredagen var småspararfavoriten Fingerprint Cards. Aktien lyfte med 5,1 procent till 557 kronor efter att Handelsbanken, som första svenska storbank, inlett bevakning av bolaget. Rekommendationen lyder ”öka”, och riktkursen är satt till 600 kronor.

Även Swedbank ska ta upp bevakning av biometrijätten, men det är oklart när, meddelade banken på Twitter.

Andra vinnare var industrikoncernen Hexpol som steg med 3,8 procent och fastighetsbolaget JM som steg med 3,5 procent.

Även indextunga H&M tillhörde vinnarskaran med en uppgång om 0,9 procent. En ny flaggning visade att styrelseordföranden tillika storägaren Stefan Persson köpt ytterligare 3,7 miljoner aktier, utöver de 3,3 miljoner som flaggats för tidigare under veckan.

Ett antal aktier handlades exklusive utdelning, exempelvis hygienkoncernen SCA, och backade följaktligen. Två av bolagen som gjorde dem sällskap var Boliden och SSAB. Gruvbolaget backade 1,4 procent efter att Danske Bank sänkt rekommendationen till sälj, även stålbolaget tappade 1,4 procent till följd av en säljrekommendation från Pareto Securities.

Clas Ohlson backade i sin tur med 1,2 procent efter morgonens besked att marsförsäljningen minskat betydligt mer än väntat. Bolaget pekade på en negativ kalendereffekt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?