Annons

Stockholmsbörsen: Urstarkt av Fingerprint

Stockholmsbörsen rörde sig i sidled under fredagen, då investerarna inväntade nästa veckas inledning av rapportflödet. Fingerprint Cards var dagens vinnare efter en köprekommendation från Handelsbanken.

Börsen pendlade kring nollan under hela handelsdagen och stängde strax under nollan. Både det breda indexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 stängde slutligen på minus 0,2 procent.

Bågen är nu spänd inför rapportsäsongen, framför allt för de konjunkturkänsliga bolagen, säger Niklas Wellfelt, chefsstrateg på Ålandsbanken.

”För verkstad ser det lite tufft ut inför rapporterna. Bankrapporterna kommer antagligen att vara lite halvbleka också, så jag förstår att börsen är lite trött i nuläget och i en avvaktande fas inför stundande rapporter”, säger han och fortsätter:

”Jag tror inte att rapporterna blir så bra. Jag räknar inte med att de blir katastrofala, men förväntansbilden har åkt upp lite i takt med att kurserna har stigit sedan februari.”

Ett av få utropstecken på fredagen var småspararfavoriten Fingerprint Cards. Aktien lyfte med 5,1 procent till 557 kronor efter att Handelsbanken, som första svenska storbank, inlett bevakning av bolaget. Rekommendationen lyder ”öka”, och riktkursen är satt till 600 kronor.

Även Swedbank ska ta upp bevakning av biometrijätten, men det är oklart när, meddelade banken på Twitter.

Andra vinnare var industrikoncernen Hexpol som steg med 3,8 procent och fastighetsbolaget JM som steg med 3,5 procent.

Även indextunga H&M tillhörde vinnarskaran med en uppgång om 0,9 procent. En ny flaggning visade att styrelseordföranden tillika storägaren Stefan Persson köpt ytterligare 3,7 miljoner aktier, utöver de 3,3 miljoner som flaggats för tidigare under veckan.

Ett antal aktier handlades exklusive utdelning, exempelvis hygienkoncernen SCA, och backade följaktligen. Två av bolagen som gjorde dem sällskap var Boliden och SSAB. Gruvbolaget backade 1,4 procent efter att Danske Bank sänkt rekommendationen till sälj, även stålbolaget tappade 1,4 procent till följd av en säljrekommendation från Pareto Securities.

Clas Ohlson backade i sin tur med 1,2 procent efter morgonens besked att marsförsäljningen minskat betydligt mer än väntat. Bolaget pekade på en negativ kalendereffekt.

Innehåll från SigmaAnnons

”Att hantera rysk aggression har gett oss unik kunskap”

Dmytro Tereshchenko är Head of Information Security Department på Sigma Software Group.
Dmytro Tereshchenko är Head of Information Security Department på Sigma Software Group.

IT-systemen i Ukraina har klarat ryska cyberattacker och gett landets IT-tekniker värdefulla kunskaper. Nu erbjuder de sina säkerhetslösningar till andra.

 – Vi vet hur man ska skydda kritisk IT-infrastruktur mot statsunderstödda cyberattacker, säger Dmytro Tereshchenko på Sigma Software Group.

Sigma Software Group, ett internationellt mjukvaruföretag med ukrainska rötter, har över 30 kontor i 17 länder och världskända kunder. Dmytro Tereshchenko är Head of Information Security Department på företaget och berättar hur man hjälper sina kunder att mildra och förebygga IT-säkerhetsrisker i tider av global osäkerhet och instabilitet.

– Vi har sett en kraftig efterfrågan av våra IT-säkerhetslösningar de senaste tre åren. Med Rysslands invasion i början av 2022 har vi utvecklat våra lösningar ytterligare så att de har motståndskraft även i krigsliknande situationer. Att hantera rysk aggression har gett oss unik kunskap, säger han.

Redan i dag har man flera stora kunder i Sverige, bland annat en organisation som erbjuder digitala arkivlösningar åt flera svenska myndigheter. Förutom att utveckla lösningen säkerhetstestar man den regelbundet. 

– Vi kan emulera en skadlig attack på ett verklighetstroget sätt och därmed upptäcka befintliga sårbarheter och hitta punkter för att förbättra systemets säkerhet, säger han. 

Sigma Software Group har bred leverans

På Sigma Software Group ser man ransomware som ett fortsatt stort hot mot många verksamheter, men också desinformation som kan användas för att skapa instabilitet i ett samhälle, speciellt via sociala medier.

Sårbarheten mot IT-systemen ökar i takt med att allt fler funktioner, både i samhället och i privatlivet digitaliseras.

– Ju mer vi automatiserar vissa processer, desto mer måste vi uppmärksamma cybersäkerhetsfrågor, säger Dmytro Tereshchenko. 

Sigma Software har ett brett utbud av cybersäkerhetslösningar och tjänster som kan komma väl till pass för olika typer av företag och organisationer.

– Vi kan skapa en skräddarsydd säkerhetsstrategi och kan stödja en organisations interna team med avancerad cybersäkerhetsutbildning. Vi kan också tillhandahålla de teknologier och specifika verktyg som behövs för implementeringen och konfigureringen av alla nödvändiga komponenter som behövs i ett företags säkerhetssystem, säger han.

Sigma Software Group arbetar 24/7 med säkerhet

För de organisatoner som vill lägga ut hela säkerhetsarbetet på en extern partner, kan Sigma Software erbjuda lösningar.

Genom sitt Security Operations Center täcker man alla typer av hot med hjälp av avancerad infrastruktur och experter, som dygnet runt varnar för skadlig aktivitet och genom snabb identifiering av incidenter omedelbart kan eliminera hot och lindra dess negativa konsekvenser.

– Vi hjälper våra kunder att införliva säkerhet i organisationen och bana väg för säkrare programvara, där alla sårbarheter identifieras och åtgärdas i de tidigaste skedena. Det skapar en tryggare verksamhet, avslutar Dmytro Tereshchenko.

Läs mer på sigma.software

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera