1515

Räntor/valutor: Stärkt dollar och hyfsat positiv Kina-data

Obligationsräntorna uppvisar små fredagsrörelser. Bland valutorna har dollarn stärkts något medan kronan har försvagats en aning. Nattens kinesiska statistik var överlag i linje med, eller starkare än, marknadens förväntningar, något som kan öka sannolikheten för att USA:s centralbank kan gå vidare med sina planer på penningpolitisk åtstramning under året.

Yenen har fortsatt veckans tendens att försvagas försiktigt från den tidigare starkare nivån som den japanska valutan nådde i måndags.

"Idag inväntar vi kommunikén från G20-mötet och en inte alltför vild gissning är att de återupprepar sin valutarekommendation och kanske också nämner något om Panamapapper", förutspår Danske Bank.

Kinas BNP-tillväxt för årets första kvartal inkom vid 6,7 procent i årstakt, i linje med förväntan.

"Vem hade trott att BNP skulle bli svag när Peking nyligen slagit fast att målet för den årliga BNP-tillväxten 2016-2020 ska vara 6,5-7 procent?", frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist som menar att det hade varit ytterst pinsamt för de styrande i Peking att snubbla redan i startblocken för femårsplanen.

I dag presenterades även kinesiska siffror över bland annat industriproduktion, detaljhandel och nyutlåning. Handelsbanken framhåller att även om den årliga BNP-tillväxtsiffran sjönk något under det första kvartalet så pekade alla månatliga aktivitetsindikatorer för mars på ökad tillväxt.

"Det indikerar att myndigheterna har lyckats stabilisera tillväxten via stimulanser", säger Handelsbanken-ekonomen Bjarke Roed-Frederiksen i en analyskommentar.

Veckans amerikanska ränteåterhämtning fortsatte i går efter två föregående veckor av sjunkande räntenivåer. Stöd till rörelsen kom från att antalet nya arbetssökande har sjunkit till den lägsta nivån på 43 år, vilket ses som ett styrketecken avseende arbetsmarknaden. USA-statistiken över inflationen var samtidigt svagare än väntat.

I spåren av sjunkande aktiepriser och svag global tillväxt som hotar Japans bräckliga ekonomiska återhämtning blir företrädare inom Japans centralbank allt mer öppna för att utöka sina penningpolitiska stimulanser genom att köpa mer börshandlade fonder (ETF:er) som har investerat i aktier, rapporterar Reuters.

Beslutsfattare är visserligen försiktiga med att inte intervenera alltför kraftigt på aktiemarknaden, men centralbankens primära penningpolitiska verktyg visar sjunkande avkastning och har blivit mindre attraktiva sedan införandet av negativ styrränta i januari, uppger källor med insyn i centralbankens tankesätt. Nästa japanska penningpolitiska möte hålls senare under april.

På förmiddagen väntas i statistikväg bara handelsbalanssiffror för euroområdet. I eftermiddag kommer USA-data i form av bland annat Empire State tillverkningsindex för april, industriproduktionsdata för mars och ett preliminärt Michigan konsumentförtroendeindex för april.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?