Annons

Räntor/valutor: Stärkt dollar och hyfsat positiv Kina-data

Obligationsräntorna uppvisar små fredagsrörelser. Bland valutorna har dollarn stärkts något medan kronan har försvagats en aning. Nattens kinesiska statistik var överlag i linje med, eller starkare än, marknadens förväntningar, något som kan öka sannolikheten för att USA:s centralbank kan gå vidare med sina planer på penningpolitisk åtstramning under året.

Yenen har fortsatt veckans tendens att försvagas försiktigt från den tidigare starkare nivån som den japanska valutan nådde i måndags.

"Idag inväntar vi kommunikén från G20-mötet och en inte alltför vild gissning är att de återupprepar sin valutarekommendation och kanske också nämner något om Panamapapper", förutspår Danske Bank.

Kinas BNP-tillväxt för årets första kvartal inkom vid 6,7 procent i årstakt, i linje med förväntan.

"Vem hade trott att BNP skulle bli svag när Peking nyligen slagit fast att målet för den årliga BNP-tillväxten 2016-2020 ska vara 6,5-7 procent?", frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist som menar att det hade varit ytterst pinsamt för de styrande i Peking att snubbla redan i startblocken för femårsplanen.

I dag presenterades även kinesiska siffror över bland annat industriproduktion, detaljhandel och nyutlåning. Handelsbanken framhåller att även om den årliga BNP-tillväxtsiffran sjönk något under det första kvartalet så pekade alla månatliga aktivitetsindikatorer för mars på ökad tillväxt.

"Det indikerar att myndigheterna har lyckats stabilisera tillväxten via stimulanser", säger Handelsbanken-ekonomen Bjarke Roed-Frederiksen i en analyskommentar.

Veckans amerikanska ränteåterhämtning fortsatte i går efter två föregående veckor av sjunkande räntenivåer. Stöd till rörelsen kom från att antalet nya arbetssökande har sjunkit till den lägsta nivån på 43 år, vilket ses som ett styrketecken avseende arbetsmarknaden. USA-statistiken över inflationen var samtidigt svagare än väntat.

I spåren av sjunkande aktiepriser och svag global tillväxt som hotar Japans bräckliga ekonomiska återhämtning blir företrädare inom Japans centralbank allt mer öppna för att utöka sina penningpolitiska stimulanser genom att köpa mer börshandlade fonder (ETF:er) som har investerat i aktier, rapporterar Reuters.

Beslutsfattare är visserligen försiktiga med att inte intervenera alltför kraftigt på aktiemarknaden, men centralbankens primära penningpolitiska verktyg visar sjunkande avkastning och har blivit mindre attraktiva sedan införandet av negativ styrränta i januari, uppger källor med insyn i centralbankens tankesätt. Nästa japanska penningpolitiska möte hålls senare under april.

På förmiddagen väntas i statistikväg bara handelsbalanssiffror för euroområdet. I eftermiddag kommer USA-data i form av bland annat Empire State tillverkningsindex för april, industriproduktionsdata för mars och ett preliminärt Michigan konsumentförtroendeindex för april.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera