1515

Räntor och valutor: Stabilisering i Kina

USA-räntorna och dollarn har i stort gått sidledes, medan Asienbörserna fick lite stöd efter Kina-data som kan visa på en stabilisering i ekonomin.

Kinas BNP ökade 6,7 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare. Det var ned från 6,8 procent fjärde kvartalet och den svagaste tillväxten på sju år, men i linje med förväntningarna.

Samtidigt kom data för mars in bättre än väntat.

Detaljhandeln ökade med 10,5 procent i årstakt (väntat 10,4) medan industriproduktionen ökade 6,8 procent (väntat 5,9). Investeringar och nya yuanlån ökade också mer än väntat i mars.

Sheng Laiyun, talesman vid statistikbyrån NBS, sade att ekonomin visar tecken på att stabiliseras och att ha bottnat.

Tillväxten av den "nya ekonomin" har accelererat, och tillväxten kommer i allt högre grad att vara beroende av tjänstesektorn. Kvaliteten i expansionen förbättras därmed.

Han noterade samtidigt att förbättringen av data i mars beror på den senaste tidens policyåtgärder, utbudsreformer och internationella faktorer.

Industrins vinster har troligen förbättrats första kvartalet, men det krävs tid för att se om ekonomin verkligen har stabiliserats. Företag i traditionella branscher, och de som lider av överkapacitet, är mitt inne i en smärtsam omställning.

Han sade också att enkäter indikerar en arbetslöshet på 5,2 procent i mars, något upp, men överkapaciteten väntas ändå inte påverka det totala läget på arbetsmarknaden i någon större omfattning.

"Ekonomin har stabiliserats tack vare en flod av likviditet och förbättrat sentiment på fastighetsmarknaden. Det är inte klart huruvida detta momentum är uthålligt. Hittills ser regeringen ut att vara ensam spelare, det är avgörande att involvera privata investeringar", sade Tao Dong på Credit Suisse till Bloomberg News.

Julian Evans-Pritchard på Capital Economics sade att deras egen indikator (China Activity Proxy) visar på en tillväxt på 4,1 procent i årstakt de första två månaderna, men samtidigt finns det positiva tecken från marsutfallen.

"Dessa slog förväntningarna överlag. I synnerhet gör den kraftiga uppgången i industriproduktion och investeringar oss hoppfulla om att tillväxten har bottnat just nu, där lättare penning- och finanspolitik sannolikt kommer leda till en cyklisk uppgång de kommande månaderna", sade han till Reuters.

Zhou Hao på Commerzbank ser tre faktorer som hjälpt till att stabilisera ekonomin: stark utveckling på fastighetsmarknaden, en mer aktiv penning- och finanspolitik med ökad utlåning, samt en viss påfyllnad av lagren hos företagen vilket även återspeglats i råvarupriserna.

"Till exempel har lagren av järnmalm vid hamnarna stigit gradvis sedan fjärde kvartalet", sade Zhou Hao till Reuters.

På valutamarknaden har dollarn varit stabil runt 1:1260 mot euron, men stärkts något till 109:60 mot yenen. Australiendollarn påverkades inte nämnvärt av Kina-datan.

Yenen har varit i en förstärkningstrend sedan början av februari, men efter att ha "bottnat" på cirka 107:60 i början av veckan har yenen därefter tappat nästan 2 procent mot dollarn, till lättnad för de policyansvariga i Japan.

Finansminister Taro Aso sade under pågående IMF/G20-möte i Washington att negativa räntor och andra policyåtgärder som införs på grund av inhemska skäl inte begränsas av de åtaganden som gjorts inom G20 för att undvika devalveringar av valutakursen. Inget land har uttryckt bekymmer för Japans åtgärder, sade han.

Haruhiko Kuroda, chef för Bank of Japan, konstaterade å sin sida att yenens "överdrivna" förstärkning till viss del korrigerats de senaste dagarna.

En enkät från Citigroup, citerad av Bloomberg News, visar att 49 procent av de svarande tror att Bank of Japan intervenerar om dollar/yen skulle nå 100-nivån, medan 33 procent tror att det sker redan vid 105-nivån. Resterande ser inga interventioner framför sig.

På fredagens agenda står från USA Empire manufacturing index, Michigan-index samt industriproduktion för mars, det senare väntas ha sjunkit 0,1 procent under månaden.

I helgen fortsätter IMF:s och Världsbankens årsmöte i Washington, Brasiliens parlament ska hantera frågan om eventuell riksrätt för president Dilma Rousseff och i Doha i Qatar har en rad oljeländer ett möte för att diskutera frågan om produktionsbegränsningar. Oljan har stigit svagt på fredagen inför detta möte.

Fredag 6.35 (torsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:1448 (8:1274) EUR/USD 1:1261 (1:1270)
EUR/SEK 9:1717 (9:1593) USD/JPY 109:64 (109:01)
Jp obl 2 -0,25 (-0,26) Jp obl 10 -0,11 (-0,09)
Ty obl 2 -0,50 (-0,51) Ty obl 10 0,17 (0,15)
US obl 2 0,76 (0,75) US obl 10 1,79 (1,77)


Innehåll från Binary BrainsAnnons

Så blir ni experter på er efterfrågan – med lättintegrerad prediktiv analys

Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.
Jacob Kihlbaum, vd för Binary Brains.

Inom handeln finns många komponenter att förhålla sig till för att kunna driva en tids- och kostnadseffektiv verksamhet och samtidigt vara hållbar. Därför finns Binary Brains, som med prediktiv analys och intelligenta prognoser hjälper företag att kontinuerligt optimera sin verksamhet genom att få bättre koll på utbud och efterfrågan.

När Binary Brains grundades 2018 såg teamet, som bland annat bestod av vd:n Jacob Kihlbaum, en möjlighet i att på ett mer effektivt sätt förutsäga vad som kommer att säljas med hjälp av prediktiv analys. På så sätt går det att optimera bland annat produktion, inköp, lager och personal för en så effektiv verksamhet som möjligt.

– Merparten av alla bolag arbetar redan i dag med prognoser men av ett mer traditionellt slag. Då har man kanske analytiker med bred branschkunskap som analyserar historiska försäljningsmönster för att förutspå kommande år. Intelligenta prognoser är i stället ett uttryck som vi själva myntat där prognoserna är datadrivna och kan bedöma hur försäljningen mer exakt kan komma att se ut – och detta görs genom prediktiv analys. Ju bättre prognoser desto fler optimeringar kan man göra, förklarar han.

Förutse oförutsedda förändringar – kombinationen av data är viktig

Prognoserna i sig är en viktig utgångspunkt för att på en strategisk nivå kunna förstå vad det är som driver efterfrågan. Det Binary Brains gör är att ta emot kundens försäljningsdata, samt eventuellt även marknadsföringsdata, och adderar därefter extern tredjepartsdata. Denna externa data är en samling värden som kan påverka försäljning och efterfrågan i olika riktningar på grund av olika kombinationer sinsemellan varandra; väder, närliggande evenemang, datum med flera. Slutprognosen autokorrigerar sig själv såväl på kort som på lång sikt och integreras direkt in i de system kunden redan använder och investerat i.

Enkel integrering i befintliga system

De insikter man får från prognoserna gör det enklare att anpassa produktion eller inköp, något som leder till mindre överproduktion och lägre lagerkostnader. Färre överflödiga varor behöver reas ut och färre färskvaror kasseras som passerar bäst före-datum. Detta resulterar i att företag blir mer lönsamma och hållbara i både arbetssätt och slutresultat.

– Vi har partners som hanterar logistiksystem, kassasystem och personalhanteringssystem. Ifall en kund använder något vi inte redan har tillgång till kan vi ta kontakt med de som tillhandahåller systemet man vill integrera mot och projektleda hela den processen. Samarbetet slutar inte heller efter att vi integrerat systemen, vi finns med hela tiden och arbetar aktivt med att underhålla och optimera prognoserna så att de fortsätter vara aktuella och fungera smidigt, avslutar Jacob Kihlbaum.

Om Binary Brains

Grundat: 2018
Antal anställda:16
Produkt: Lättintegrerade intelligenta prognoser som förutser efterfrågan med hjälp av intern data, tredjepartsdata och artificiell intelligens, utvecklat för butiker, e-handel och system inom supply chain management.

Läs mer på binarybrains.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Binary Brains och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?