Annons

Norden: Hörapparatbolag i fokus i Köpenhamn

Börserna i Norden steg överlag i torsdagshandeln, bortsett från Oslo som gick motvalls. Handeln var lite avslagen efter de senaste dagarnas mindre rally.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning till plus 0,1 procent vid nivån 928, vilket var femte raka uppgångsdagen i följd.

"Det lägre oljepriset hjälper inte direkt marknaden i dag. Vi har haft ett fint rally men nu börjar nog nervositeten krypa på igen", sade Richard Perry, analytiker vid Hantec, till Reuters.

Börsen i Köpenhamn, som underpresterade föregående session, tog revansch sedan OMXC20 stängt på plus 1,3 procent.

Högst upp i storbolagsindexet hittades William Demant, som rusade nära 5 procent. Hörapparatbolaget har presenterat sin stora satsning under namnet Oticon, som bland annat är tänkt att återta marknadsandelar i USA. Efter tillkännagivandet har Nordea höjt sin rekommendation till köp från behåll.

Brentoljan inledde sessionen på minus men återhämtade sig på eftermiddagen, vilket sannolikt påverkade den oljetunga börsen i Oslo som backade 0,1 procent.

Bland indexsänkena syntes Statoil, som backade lätt, samt Telenor som var ned 1,4 procent. Den sistnämnda kan ha pressats på uppgifter om att Alfa Group, inte vill köpa Telenors ägarandel i ryska Vimpelcom.

Avslutningsvis ökade OMXH25-index 0,5 procent i Helsingfors där en rusning på drygt 8 procent i Outotec stod ut, dock utan uppenbara nyheter.

Sämst presterande var de senaste dagarnas vinnare Outokumpu, som rekylerade 1,5 procent efter att ha stigit 12 procent sedan i fredags.

Innehåll från InfrontAnnons

Hjälper banker och förvaltare att efterleva skärpta krav

Carsten Gern, Head of Pre-Sales på Infront i Frankfurt.
Carsten Gern, Head of Pre-Sales på Infront i Frankfurt.

De regulatoriska krav som omfattar finanssektorn blir både fler och hårdare – samtidigt som mängden data som ska hanteras blir större. Det innebär att svårighetsgraden för regelefterlevnad ökar. Infront hjälper tusentals bolag i Europa att möta den här utvecklingen.

Långt ifrån alla företag som är verksamma inom finanssektorn har de resurser som krävs för att möta skärpta krav kring dokumentation, transparens och hållbarhetsredovisning. Även om viss kompetens finns inom de egna väggarna kan det vara en god idé att kroka arm med experter som har örat mot rälsen och som tar fram digitala lösningar för regelefterlevnad. Det menar Carsten Gern på Infront.

– Många underskattar vad en förändring av regelverken kan innebära för den egna verksamheten och vad krävs för att fortsätta vara ”compliant”, säger Carsten Gern, Head of Pre-Sales på Infront i Frankfurt, och fortsätter:

– Ett tydligt exempel på detta är att vi under december jobbade intensivt med tillgångsförvaltare som insett att de måste göra omfattande omberäkningar av sina nyckeltal för att leva upp till de nya reglerna för Priip-faktablad, alltså dokument med information om paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter, som börjar gälla för retailfonder i januari 2023. 

Hubb för regulatoriska dokument

Infront är marknadsledande i Europa inom hantering av finansiella data. Den börsintresserade förknippar Infront med företagets tradingprogram som används av både nybörjare och professionella daytraders. De flesta av de 3 600 kunderna är dock storbanker, förmögenhetsförvaltare och försäkringsbolag.

Infront sitter på tung expertis inom regelefterlevnad, berättar Carsten Gern. I tjänsteportföljen ingår bland annat en SaaS-baserad dokumenthubb för hantering av regulatoriska dokument, obligatoriska publikationer och relevanta fond- och marknadsföringsdokument. En annan tjänst fungerar som ett verktyg för prissättning av komplexa finansiella produkter som omfattas av särskilda regleringskrav.

Omvärldsbevakar för att följa utvecklingen 

Genom dedikerade arbetsgrupper som bevakar kommande regeländringar, samt regelbundna runda bord-samtal med kunderna som berörs, hjälper Infront företag att förstå och agera på nya regulatoriska krav. 

– Vi kan hjälpa våra kunder med allt från att hantera sina data och skapa dokument till att göra riskvärderingar. Kunderna kan välja att använda en produkt för ett specifikt moment, eller få en helhetslösning som täcker alla behov, säger Carsten Gern och tillägger:

– Infront levererar dock inte enbart lösningar för regelefterlevnad. Regelefterlevnad kan också kopplas på och bli en integrerad del av våra andra tjänster för hantering av finansiella data, såsom ESG- och SFDR-data, eller i färdiga rapporter i Infronts portföljhanteringssystem. 

Läs mer om Infronts tjänster inom regelefterlevnad här. 

Om Infront

Infront är ett ledande europeiskt fintechbolag. Infronts kunder använder deras lösningar och data i realtid för att få insikt om marknadens riktning och investeringsmöjligheter för att ge bättre resultat för slutkunderna.

 

Mer från Infront

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera