Annons

Ekonomer: Små jobbsatsningar för nyanlända

Den rödgröna regeringen lanserar ytterligare reformer för att få in fler nyanlända på arbetsmarknaden. Men de stora satsningarna lyser med sin frånvaro, konstaterar två ekonomer.
Foto:Marcus Ericsson/TT

På onsdagen presenterade den rödgröna regeringen sin vårproposition. En av de stora utmaningarna framöver är hur nyanlända ska komma in på den svenska arbetsmarknaden, varpå ett antal mindre åtgärder ska vidtas.

”Det kommer inte några jättestora satsningar i den här budgeten. Ser man på omfattningen så rör det sig om hundratals miljoner, vilket är ganska lite om man jämför med budgetens omfattning”, säger Olle Holmgren, makroekonom på SEB.

Det handlar om en snabbare validering av kunskaper, tidigare kompetenskartläggning, lite mer pengar till svenskundervisning, snabbspår och satsning på yrkesutbildningar.

”De sakerna är välkomna och behövliga. Men det vi saknar är ett krafttag när det gäller de som står längst bort från arbetsmarknaden: nyanlända som inte har gymnasieutbildning, i vissa fall inte ens grundskoleutbildning. Där är det tyvärr väldigt tunt med reformer”, säger Swedbanks chefekonom Anna Breman.

Hon konstaterar att insatser som kompetenskartläggning handlar om att hitta människor som redan har en färdig yrkesidentitet och eventuellt gymnasiekompetens, men att den stora utmaningen är att hjälpa de som inte har det.

”Som jag ser det är det väldigt svårt politiskt att göra den typen av reformer för den här regeringen.”

Effektivare jobbsök. Testa Karriärpush (extern tjänst).

Anna Breman nämner även att regeringen gör en liten satsning på att bredda Rut, vilket är ett sätt för människor långt från arbetsmarknaden att få en chans.

”Men vi pratar om cirka 300 miljoner kronor, det är ingenting i det större sammanhanget. Där skulle man behöva öka subventionerna mycket mer och bredda ytterligare. Först borde man definitivt höja tillbaka till 50.000 kronor per person så man ger folk en chans att utnyttja det i större omfattning”, säger hon.

Swedbanks chefekonom efterlyser även ännu lägre jobbskatteavdrag för de med lägst inkomst, för att öka incitamentet för att börja arbeta, och sänkta arbetsgivaravgifter för nyanlända i en instegsfas.

”Regeringen genomför en jätteliten reform för de som har F-skatt, men man borde utöka det”, säger Anna Breman.

SEB:s Olle Holmgren poängterar dock att alla problem inte går att lösa på en gång, utan att åtgärder kommer att krävas under en rad år.

”Sedan ska man komma ihåg att det här är en kompletteringsproposition för 2016. Den normala gången är att man presenterar de stora åtgärderna i budgetpropositionen”, säger Holmgren och fortsätter:

”Det är många utbildningsinsatser som man planerar att presentera. Men de kommer främst i budgetpropositionen för 2017, som kommer i december.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera