1515

Räntor och valutor: Starkare krona efter KPI-utfall

Europaräntorna stiger och euron stärks på förmiddagen. Svenska räntor stiger något mer och kronan stärks 4-5 öre efter ett KPI-utfall över prognos.

Konsumentpriserna steg med 0,5 procent i mars jämfört med föregående månad och 0,8 procent i årstakt, det senare upp från 0,4 procent i februari och över väntade 0,7 procent i SME Direkts prognosenkät.

Högre priser på transport och kläder drog upp KPI med 0,2 procentenheter vardera under månaden, medan drivmedel och grönsaker drog upp 0,1 procentenhet vardera. Det motverkades av bland annat av lägre priser på böcker (bokrean) som drog ned med 0,1 procentenhet.

KPIF-inflationen (KPI med fast ränta) var 1,5 procent, medan KPIF-inflationen exklusive energi var 1,9 procent, upp från 1,5 procent i februari.

Utfallet var högre än Riksbankens prognos för tredje månaden i rad, och överskred inflationsbanan med tre tiondelar för KPI och två tiondelar för KPIF och KPIF exklusive energi.

Riksbanken har penningpolitiskt möte på onsdag nästa vecka, och några ledamöter har indikerat en ökad tolerans för avvikelser i utfallsdata, där vice riksbankschef Cecilia Skingsley varit tydligast med att nu "lyfta blicken".

Analytiker såg ett KPI-utfall utan några större enskilda överraskningar, vilket samtidigt ökar osäkerheten om Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet eller inte.

Nordea noterar att uppgången i kärninflation exklusive energi är tillfällig och väntas sjunka igen kommande månader i linje med Riksbankens prognos.

"Just nu behåller vi vår syn om att Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet vid nästa veckas möte, eller åtminstone innan programmet löper ut i slutet av juni", skriver Nordea i en kommentar.

Handelsbanken skriver att livsmedel kom in något över prognos medan bensin, paketresor och el bidrog något mindre än väntat. Den importerade inflationen steg men här väntas nedåttrenden ta ny fart framöver i spåren en starkare krona. Under kommande år kan den importerade inflationen minska med 2 procentenheter innan den bottnar, men då väntas den inhemska inflationen ta över och visa vägen om inflationsmålet.

Dagens utfall visar på en fortsatt uppgång i KPIF-inflationen.

"Vi är fortsatt bekväma med vår syn att det inte kommer några fler räntesänkningar från Riksbanken. Medan inflationen nu ligger betydligt över Riksbankens förväntningar så lutar vi fortsatt åt en förlängning av QE-programmet vid aprilmötet eftersom en starkare krona riskerar att dra ned inflationen under Riksbankens bana längre fram. Främsta fokus är därför fortsatt kronan (KIX-index)", skriver Handelsbanken.

SEB anser att utfallet bekräftar uppfattningen att Riksbanken ligger still i nästa vecka.

"Inflation närmare målet bör bidra till att göra Riksbanken mer avslappnad, även om delar av den nuvarande uppgången drivs av tillfälliga faktorer", skriver SEB.

Swedbank ligger samtidigt kvar med prognos om utökat QE, men öppnar för att det kan bli kortare/mindre omfattande och/eller att beslutet kan senareläggas till juli, om än att detta medför risker.

I Europa är börserna ned, medan oljepriset stigit betydligt under förmiddagen. Tyska räntor handlas 1-4 punkter upp medan periferin stiger något mindre. USA-räntorna är också svagt upp i Europahandeln.

På valutamarknaden har yenen tappat något till 108:20 mot dollarn, medan euron stärkts från 1:140 till 1:145 mot dollarn under förmiddagen. Pundet stärktes något efter ett högre KPI-utfall än väntat i mars.

Japans finansminister Taro Aso sade på tisdagen att han alltid bevakar valutamarknaden med en känsla av vaksamhet och att Japan kommer att vidta åtgärder vid behov om det sker ensidiga växelkursrörelser.

Under eftermiddagen kommer från USA småföretagsindex och importpriser. Dessutom publicerar IMF en ny global konjunkturprognos, där en ytterligare nedrevidering ligger i korten.

Tisdag kl 10.50 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 8:0428 (8:0989) Statsobl 2y -0,63 (-0,64)
EUR/SEK 9:2083 (9:2647) Statsobl 10y 0,53 (0,49)
EUR/USD 1:1448 (1:1440) Räntegap/ty 38 (36)
US obl 10y 1,76 (1,74) Tysk obl 10y 0,15 (0,13)

 

 

 

 

 

 

tisdag kl 10.50 (måndag kl 16.15) =================================== USD/SEK 8:0428 (8:0989) Statsobl 2y -0,63 (-0,64)EUR/SEK 9:2083 (9:2647) Statsobl 10y 0,53 (0,49)EUR/USD 1:1448 (1:1440) Räntegap/ty 38 (36)US obl 10y 1,76 (1,74) Tysk obl 10y 0,15 (0,13)


Innehåll från TeliaAnnons

Halkat efter digitalt? Expertens 3 bästa tips för att komma ifatt

Känns det krångligt med tekniken? Lägger du för mycket tid på it-strul?

De digitala klyftorna mellan svenska företag har ökat under pandemin, visar rapporten Telias digitala index 2021.

Men det finns hjälp för lågdigitala företag att komma i kapp. Här är expertens tre konkreta tips.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

Pandemin brukar beskrivas som en katalysator för digitaliseringen – men samtidigt har det digitala gapet vuxit. Andelen högdigitala svenska företag har ökat från 22 procent före pandemin till 28 procent i dag, medan de lågdigitala inte minskat i motsvarande takt.

Det visar rapporten Telias digitala index 2021, som varje år kartlägger hur långt svenska företag kommit vad gäller digitaliseringen.

Det här utmärker högdigitala företag

Större svenska företag är generellt mer digitalt mogna än mindre. De stora företagen har i högre grad automatiserat rutinuppgifter som fakturering och orderhantering. Enligt Telias digitala index har 62 procent av de största företagen automatiserade processer – jämfört med 36 procent av de minsta företagen. De större är också bättre på att samla in data om sina kunder och driva marknadsföring med träffsäkra erbjudanden.

Viktig vinst direkt: få loss tid

Maria Bygdemo är företagsrådgivare vid Telia Företagskundtjänst i Luleå och ger råd och stöd till mindre företag.

– Även om du känner dig digitalt ”vilsen” och varken är intresserad eller tycker att du har tid för teknikfrågor, kan du ganska enkelt ta stora kliv framåt. Vinsten är framför allt att du frigör tid så att du kan fokusera på din kärnverksamhet.

Maria Bygdemos, företagsrådgivare vid Telia Företagskundtjänst i Luleå.
Maria Bygdemos, företagsrådgivare vid Telia Företagskundtjänst i Luleå.

Här är Maria Bygdemos tips för att komma i fatt:

1 Vilka är dina tidstjuvar?

Många företagare sitter med onödigt krånglig och tidsödande manuell bokföring, ofta på kvällar och helger. Här kan du frigöra massor av tid och energi genom att ställa om till ett digitalt och automatiserat flöde. Vill du inte göra det på egen hand, ta hjälp. När du tagit detta steg har du kanske tid och kraft att ta nästa – som att uppdatera företagets webb, eller lägga upp ett kundregister digitalt?

2 Prenumerera på en egen tekniker

Svenska företagare lägger i snitt sju minuter om dagen på att lösa ”it-strul”, visar en Sifo-undersökning från Telia. Räknar du ut vad det kostar i förlorad arbetstid kan det bli flera tusenlappar i månaden. Idag kan du enkelt delegera alla teknikfrågor, till exempel kan du abonnera på en personlig it-expert som lär känna dig och din verksamhet. Du får support via telefon, mejl eller fjärrstyrning av din dator. Läs mer här  

3 Samla tekniken

Att ha fyra-fem leverantörer för företagets it, uppkoppling och telefoni är inte ovanligt. Men det blir många kontaktpersoner, fakturor och avtal att hålla reda på, kostnader som kan dra i väg – och ibland tjänster och produkter som inte synkar. När problem uppstår kan det vara svårt att veta vilken supportdesk man ska kontakta – något som stjäl tid och skapar frustration. Lösningen är att samla tekniken hos en leverantör.

Att göra så är en växande trend bland svenska företag. 43 procent har redan valt en sådan helhetslösning – och ytterligare 23 procent svarar att de inte har gjort det än, men är intresserade, enligt rapporten Telias digitala index 2021.

De främsta vinsterna är tidsbesparing och lägre totalkostnad, enligt företagen i Telias digitala index.

– Många uppskattar framför allt enkelheten: att ha en kontakt att vända sig till, oavsett frågor och problem. En annan styrka är att du får en partner som kan hjälpa dig att utvecklas digitalt på lång sikt, säger Maria Bygdemo.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

 

Mer från Telia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?