Annons

Räntor och valutor: Starkare krona efter KPI-utfall

Europaräntorna stiger och euron stärks på förmiddagen. Svenska räntor stiger något mer och kronan stärks 4-5 öre efter ett KPI-utfall över prognos.

Konsumentpriserna steg med 0,5 procent i mars jämfört med föregående månad och 0,8 procent i årstakt, det senare upp från 0,4 procent i februari och över väntade 0,7 procent i SME Direkts prognosenkät.

Högre priser på transport och kläder drog upp KPI med 0,2 procentenheter vardera under månaden, medan drivmedel och grönsaker drog upp 0,1 procentenhet vardera. Det motverkades av bland annat av lägre priser på böcker (bokrean) som drog ned med 0,1 procentenhet.

KPIF-inflationen (KPI med fast ränta) var 1,5 procent, medan KPIF-inflationen exklusive energi var 1,9 procent, upp från 1,5 procent i februari.

Utfallet var högre än Riksbankens prognos för tredje månaden i rad, och överskred inflationsbanan med tre tiondelar för KPI och två tiondelar för KPIF och KPIF exklusive energi.

Riksbanken har penningpolitiskt möte på onsdag nästa vecka, och några ledamöter har indikerat en ökad tolerans för avvikelser i utfallsdata, där vice riksbankschef Cecilia Skingsley varit tydligast med att nu "lyfta blicken".

Analytiker såg ett KPI-utfall utan några större enskilda överraskningar, vilket samtidigt ökar osäkerheten om Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet eller inte.

Nordea noterar att uppgången i kärninflation exklusive energi är tillfällig och väntas sjunka igen kommande månader i linje med Riksbankens prognos.

"Just nu behåller vi vår syn om att Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet vid nästa veckas möte, eller åtminstone innan programmet löper ut i slutet av juni", skriver Nordea i en kommentar.

Handelsbanken skriver att livsmedel kom in något över prognos medan bensin, paketresor och el bidrog något mindre än väntat. Den importerade inflationen steg men här väntas nedåttrenden ta ny fart framöver i spåren en starkare krona. Under kommande år kan den importerade inflationen minska med 2 procentenheter innan den bottnar, men då väntas den inhemska inflationen ta över och visa vägen om inflationsmålet.

Dagens utfall visar på en fortsatt uppgång i KPIF-inflationen.

"Vi är fortsatt bekväma med vår syn att det inte kommer några fler räntesänkningar från Riksbanken. Medan inflationen nu ligger betydligt över Riksbankens förväntningar så lutar vi fortsatt åt en förlängning av QE-programmet vid aprilmötet eftersom en starkare krona riskerar att dra ned inflationen under Riksbankens bana längre fram. Främsta fokus är därför fortsatt kronan (KIX-index)", skriver Handelsbanken.

SEB anser att utfallet bekräftar uppfattningen att Riksbanken ligger still i nästa vecka.

"Inflation närmare målet bör bidra till att göra Riksbanken mer avslappnad, även om delar av den nuvarande uppgången drivs av tillfälliga faktorer", skriver SEB.

Swedbank ligger samtidigt kvar med prognos om utökat QE, men öppnar för att det kan bli kortare/mindre omfattande och/eller att beslutet kan senareläggas till juli, om än att detta medför risker.

I Europa är börserna ned, medan oljepriset stigit betydligt under förmiddagen. Tyska räntor handlas 1-4 punkter upp medan periferin stiger något mindre. USA-räntorna är också svagt upp i Europahandeln.

På valutamarknaden har yenen tappat något till 108:20 mot dollarn, medan euron stärkts från 1:140 till 1:145 mot dollarn under förmiddagen. Pundet stärktes något efter ett högre KPI-utfall än väntat i mars.

Japans finansminister Taro Aso sade på tisdagen att han alltid bevakar valutamarknaden med en känsla av vaksamhet och att Japan kommer att vidta åtgärder vid behov om det sker ensidiga växelkursrörelser.

Under eftermiddagen kommer från USA småföretagsindex och importpriser. Dessutom publicerar IMF en ny global konjunkturprognos, där en ytterligare nedrevidering ligger i korten.

Tisdag kl 10.50 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 8:0428 (8:0989) Statsobl 2y -0,63 (-0,64)
EUR/SEK 9:2083 (9:2647) Statsobl 10y 0,53 (0,49)
EUR/USD 1:1448 (1:1440) Räntegap/ty 38 (36)
US obl 10y 1,76 (1,74) Tysk obl 10y 0,15 (0,13)

 

 

 

 

 

 

tisdag kl 10.50 (måndag kl 16.15) =================================== USD/SEK 8:0428 (8:0989) Statsobl 2y -0,63 (-0,64)EUR/SEK 9:2083 (9:2647) Statsobl 10y 0,53 (0,49)EUR/USD 1:1448 (1:1440) Räntegap/ty 38 (36)US obl 10y 1,76 (1,74) Tysk obl 10y 0,15 (0,13)

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera