1515

Räntor och valutor: Kronan starkare

Svenska räntor steg och kronan stärktes på tisdagen till sin starkaste nivå mot euron sedan i början på januari efter ett högre KPI-utfall än väntat. Även Europaräntorna steg, om än mindre än de svenska, medan euron tappade på eftermiddagen.

Vid svensk stängning var den tioåriga tyska räntan upp 1 punkt till 0,14 procent, medan den svenska tioårsräntan stängde 4 punkter högre till 0,53 procent.

SCB rapporterade att konsumentpriserna steg med 0,5 procent i mars jämfört med föregående månad och 0,8 procent i årstakt, det senare upp från 0,4 procent i februari och över väntade 0,7 procent i SME Direkts prognosenkät.

Högre priser på transport och kläder drog upp KPI med 0,2 procentenheter vardera under månaden, medan drivmedel och grönsaker drog upp 0,1 procentenhet vardera. Det motverkades av bland annat av lägre priser på böcker (bokrean) som drog ned med 0,1 procentenhet.

KPIF-inflationen (KPI med fast ränta) var 1,5 procent, medan KPIF-inflationen exklusive energi var 1,9 procent, upp från 1,5 procent i februari.

Utfallet var högre än Riksbankens prognos för tredje månaden i rad, och överskred inflationsbanan med tre tiondelar för KPI och två tiondelar för KPIF och KPIF exklusive energi.

Riksbanken har penningpolitiskt möte på onsdag nästa vecka, och några ledamöter har indikerat en ökad tolerans för avvikelser i utfallsdata, där vice riksbankschef Cecilia Skingsley varit tydligast med att nu "lyfta blicken".

Analytiker såg ett KPI-utfall utan några större enskilda överraskningar, vilket samtidigt ökar osäkerheten om Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet eller inte.

Nordea noterade att uppgången i kärninflation exklusive energi är tillfällig och väntas sjunka igen kommande månader i linje med Riksbankens prognos.

"Just nu behåller vi vår syn om att Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet vid nästa veckas möte, eller åtminstone innan programmet löper ut i slutet av juni", skrev Nordea i en kommentar.

Handelsbanken skrev att livsmedel kom in något över prognos medan bensin, paketresor och el bidrog något mindre än väntat. Den importerade inflationen steg men här väntas nedåttrenden ta ny fart framöver i spåren en starkare krona. Under kommande år kan den importerade inflationen minska med 2 procentenheter innan den bottnar, men då väntas den inhemska inflationen ta över och visa vägen om inflationsmålet.

Dagens utfall visar på en fortsatt uppgång i KPIF-inflationen.

"Vi är fortsatt bekväma med vår syn att det inte kommer några fler räntesänkningar från Riksbanken. Medan inflationen nu ligger betydligt över Riksbankens förväntningar så lutar vi fortsatt åt en förlängning av QE-programmet vid aprilmötet eftersom en starkare krona riskerar att dra ned inflationen under Riksbankens bana längre fram. Främsta fokus är därför fortsatt kronan (KIX-index)", skrev Handelsbanken.

SEB ansåg att utfallet bekräftade uppfattningen att Riksbanken ligger still i nästa vecka.

"Inflation närmare målet bör bidra till att göra Riksbanken mer avslappnad, även om delar av den nuvarande uppgången drivs av tillfälliga faktorer", skrev SEB.

Swedbank ligger samtidigt kvar med prognos om utökat QE, men öppnar för att det kan bli kortare/mindre omfattande och/eller att beslutet kan senareläggas till juli, om än att detta medför risker.

Här hemma utvidgades konflikten på byggområdet på eftermiddagen då Sveriges Byggindustrier svarade på Byggnads strejk genom att utlysa lockout.

I Europa var börsutvecklingen blandad, medan oljepriset steg till fyramånadershögsta i London.

Även USA-räntorna pekade uppåt, med den amerikanska tioårsräntan upp 2 punkter till 1,76 procent.

Statistik visade att NFIB:s småföretagsindex oväntat sjönk svagt till 92,6 i mars från 92,9 i februari, medan importpriserna i mars steg för första gången sedan i juni 2015, med 0,2 procent. Väntat var dock en större uppgång med 1,0 procent, enligt Bloomberg News.

Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sa till CNBC att underbyggnaden för solid tillväxt finns i den amerikanska ekonomin och Federal Reserve kan röra sig i en inte alltför avlägsen framtid.

Hans kollega Patrick Harker, Fed-chef i Philadelphia, tyckte dock att det vore klokt att invänta starkare inflation före nästa höjning.

IMF reviderade i sin nya globala konjunkturprognos åter ned sina tillväxtprognoser, varnade för att osäkerheten har ökat och att riskerna för en svagare tillväxt blivit mer påtagliga.

Enligt IMF blir tillväxten i den globala ekonomin fortsatt blygsam 2016, och något svagare än vad som väntades tidigare i år. Återhämtningen väntas dock stärkas 2017 då förhållandena i tillväxt- och utvecklingsekonomier gradvis börjar förbättras.

På valutamarknaden tappade yenen till 108,54 mot dollarn (108,05), medan euron först stärktes, men sedan tappade mot dollarn. Vid svensk stängning handlades den till 1,1360 jämfört med 1,1440 mot dollarn. Pundet stärktes något efter ett högre KPI-utfall än väntat i mars. KPI steg till 15-månadershögsta, +0,5 procent, efter att en tidig påsk lyft flygpriserna och klädpriserna steg. Kärn-KPI steg till 1,5 procent, den högsta nivån sedan i oktober 2014.

Kronan stärktes 1 öre till 8,09 mot dollarn och med drygt 7 öre till 9,19 mot euron.


Innehåll från NetsAnnons

Ny mätning: E-handelns framtid är ljus – men fraktkris och bristande betalningslösningar kan påverka negativt

Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.
Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.

Den pågående pandemin har lett till förändringar i konsumtionsmönsteret hos svenskarna. Betydligt fler uppger att de handlar mer på nätet numera på grund av Covid-19: 37 procent för första halvåret i år jämfört med 22 procent andra halvåret ifjol.

Men störningar i de globala försörjningskedjorna kan hota den positiva trenden, liksom webbutikers brister i betalningsmodellen till konsumenterna.

– Att överraskas av ett högt fraktpris eller andra oväntade kostnader i kassan upplevs som väldigt negativt och leder till att många köp på nätet avbryts, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.

Nets mäter varje år den svenska e-handelsmarknaden och kan nu visa resultatet för det första halvåret, januari till juni 2021. Under den här perioden har svenskarna handlat tjänster, resor och produkter för totalt 105 miljarder kronor på nätet, vilket kan jämföras med drygt 215 miljarder för helåret 2020. E-handeln går nu in i en positiv period – men det finns faktorer som kan påverka. 

Nets rapport ger insyn i branschen

Mätningen, som genomförs löpande per månad av Sifo/Kantar och bygger på intervjuer med totalt 1 500 svenskar, visar att e-handeln i Sverige har fått en positiv skjuts av den pågående pandemin. Undantaget är resor som minskat dramatiskt. 

Men fler svenskar uppger att de handlar mer på nätet numera och av andra anledningar än förut. Traditionellt har pris, bekvämlighet och tidsbesparing varit viktigast, men nu är även social distansering en faktor. Nästan en fjärdedel av svenskarna som handlar på nätet gör detta för att undvika folksamlingar.  

Produkthandeln på nätet går fortsatt starkt men den pågående fraktkrisen kan hota nya rekord. Hittills i år har svenskarna handlat produkter för totalt 70,4 miljarder kronor på nätet, vilket kan jämföras med 150,5 miljarder för helåret ifjol. 

Tjänster noterar 19,1 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 33,2 miljarder för helåret ifjol. Den historiskt största enskilda tjänsten på nätet är biljetter till evenemang, vilket lidit mycket på grund av restriktionerna – men som nu ser ljus i mörkret i och med att dessa lyfts.

Resekategorin som varit klart störst på nätet i alla år innan pandemin noterar 15,8 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 31,4 miljarder för helåret ifjol. Då var detta dock en minskning med hela 100 miljarder jämfört med 2019, eftersom resandet decimerades mycket kraftigt på grund av Covid-19.

– Försäljning av alla typer av biljetter till evenemang lär explodera i och med att restriktionerna nu lyfts. Hur resor kommer att utvecklas återstår att se, det är ett fortsatt intensivt klimatfokus men fler vaccinerade och lättade restriktioner i allt fler länder kommer nog innebära att även resandet tar fart, säger Patrik Müller.

Containerbrist kan hota e-handeln

Men det finns orosmoln på e-handelshimmelen: just nu är en faktor den globala fraktkrisen och bristen på containrar. Kapacitetsbrist och trängsel i hamnar och farleder världen över har gjort att priset på containerfrakt mångdubblats det senaste året. Det har gjort att priser hos konsumenterna skjutit i höjden samtidigt som leveranser från producenter till webbutiker uteblivit.

En annan generell faktor är bristande prisinformation och komplicerade betallösningar som får många konsumenter att avbryta köpet på nätet, vilket påverkar den totala försäljningen negativt. 

– Den absolut största anledningen, som en tredjedel av svenska uppger som förklaring till att de avbrutit ett pågående köp, är att slutpriset när fraktkostnaden inkluderats blivit för högt. Att överraskas av ett högt fraktpris i kassan upplevs som väldigt negativt. Vill man motverka detta så måste webbutikerna kommunicera slutpriset i ett tidigare skede, eller baka in det i försäljningspriset så att produkten kan erbjudas fraktfritt, säger Patrik Müller.

Fler äldre personer uppger också att de avbrutit ett köp eftersom betalningsprocessen varit för krånglig.

– Var femte person säger att de skulle handla mer på nätet om deras kortuppgifter sparades hos webbutiken tills nästa gång. Vill e-handlarna öka sin försäljning kan det vara värt att förenkla sin betalningslösning säger Patrik Müller.

Rapporten Svensk E-handel har publicerats årligen sedan 2007. Rapporten för 2020 kan laddas ner här.

Om Nets 

Med en tro på enkelhet och säkerhet som grunden för tillväxt och framsteg driver Nets betallösningar för en enklare morgondag för både banker, företag och konsumenter i hela Europa. För mer information www.nets.eu. 

Nets är en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group. 

För mer information se: www.nets.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?