Vid svensk stängning var den tioåriga tyska räntan upp 1 punkt till 0,14 procent, medan den svenska tioårsräntan stängde 4 punkter högre till 0,53 procent.
SCB rapporterade att konsumentpriserna steg med 0,5 procent i mars jämfört med föregående månad och 0,8 procent i årstakt, det senare upp från 0,4 procent i februari och över väntade 0,7 procent i SME Direkts prognosenkät.
Högre priser på transport och kläder drog upp KPI med 0,2 procentenheter vardera under månaden, medan drivmedel och grönsaker drog upp 0,1 procentenhet vardera. Det motverkades av bland annat av lägre priser på böcker (bokrean) som drog ned med 0,1 procentenhet.
KPIF-inflationen (KPI med fast ränta) var 1,5 procent, medan KPIF-inflationen exklusive energi var 1,9 procent, upp från 1,5 procent i februari.
Utfallet var högre än Riksbankens prognos för tredje månaden i rad, och överskred inflationsbanan med tre tiondelar för KPI och två tiondelar för KPIF och KPIF exklusive energi.
Riksbanken har penningpolitiskt möte på onsdag nästa vecka, och några ledamöter har indikerat en ökad tolerans för avvikelser i utfallsdata, där vice riksbankschef Cecilia Skingsley varit tydligast med att nu "lyfta blicken".
Analytiker såg ett KPI-utfall utan några större enskilda överraskningar, vilket samtidigt ökar osäkerheten om Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet eller inte.
Nordea noterade att uppgången i kärninflation exklusive energi är tillfällig och väntas sjunka igen kommande månader i linje med Riksbankens prognos.
"Just nu behåller vi vår syn om att Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet vid nästa veckas möte, eller åtminstone innan programmet löper ut i slutet av juni", skrev Nordea i en kommentar.
Handelsbanken skrev att livsmedel kom in något över prognos medan bensin, paketresor och el bidrog något mindre än väntat. Den importerade inflationen steg men här väntas nedåttrenden ta ny fart framöver i spåren en starkare krona. Under kommande år kan den importerade inflationen minska med 2 procentenheter innan den bottnar, men då väntas den inhemska inflationen ta över och visa vägen om inflationsmålet.
Dagens utfall visar på en fortsatt uppgång i KPIF-inflationen.
"Vi är fortsatt bekväma med vår syn att det inte kommer några fler räntesänkningar från Riksbanken. Medan inflationen nu ligger betydligt över Riksbankens förväntningar så lutar vi fortsatt åt en förlängning av QE-programmet vid aprilmötet eftersom en starkare krona riskerar att dra ned inflationen under Riksbankens bana längre fram. Främsta fokus är därför fortsatt kronan (KIX-index)", skrev Handelsbanken.
SEB ansåg att utfallet bekräftade uppfattningen att Riksbanken ligger still i nästa vecka.
"Inflation närmare målet bör bidra till att göra Riksbanken mer avslappnad, även om delar av den nuvarande uppgången drivs av tillfälliga faktorer", skrev SEB.
Swedbank ligger samtidigt kvar med prognos om utökat QE, men öppnar för att det kan bli kortare/mindre omfattande och/eller att beslutet kan senareläggas till juli, om än att detta medför risker.
Här hemma utvidgades konflikten på byggområdet på eftermiddagen då Sveriges Byggindustrier svarade på Byggnads strejk genom att utlysa lockout.
I Europa var börsutvecklingen blandad, medan oljepriset steg till fyramånadershögsta i London.
Även USA-räntorna pekade uppåt, med den amerikanska tioårsräntan upp 2 punkter till 1,76 procent.
Statistik visade att NFIB:s småföretagsindex oväntat sjönk svagt till 92,6 i mars från 92,9 i februari, medan importpriserna i mars steg för första gången sedan i juni 2015, med 0,2 procent. Väntat var dock en större uppgång med 1,0 procent, enligt Bloomberg News.
Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sa till CNBC att underbyggnaden för solid tillväxt finns i den amerikanska ekonomin och Federal Reserve kan röra sig i en inte alltför avlägsen framtid.
Hans kollega Patrick Harker, Fed-chef i Philadelphia, tyckte dock att det vore klokt att invänta starkare inflation före nästa höjning.
IMF reviderade i sin nya globala konjunkturprognos åter ned sina tillväxtprognoser, varnade för att osäkerheten har ökat och att riskerna för en svagare tillväxt blivit mer påtagliga.
Enligt IMF blir tillväxten i den globala ekonomin fortsatt blygsam 2016, och något svagare än vad som väntades tidigare i år. Återhämtningen väntas dock stärkas 2017 då förhållandena i tillväxt- och utvecklingsekonomier gradvis börjar förbättras.
På valutamarknaden tappade yenen till 108,54 mot dollarn (108,05), medan euron först stärktes, men sedan tappade mot dollarn. Vid svensk stängning handlades den till 1,1360 jämfört med 1,1440 mot dollarn. Pundet stärktes något efter ett högre KPI-utfall än väntat i mars. KPI steg till 15-månadershögsta, +0,5 procent, efter att en tidig påsk lyft flygpriserna och klädpriserna steg. Kärn-KPI steg till 1,5 procent, den högsta nivån sedan i oktober 2014.
Kronan stärktes 1 öre till 8,09 mot dollarn och med drygt 7 öre till 9,19 mot euron.