ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ericssonchefens bonus sväller

Sedan Leif Johansson blev ordförande för Ericsson har vd:n Hans Vestbergs kortsiktiga bonus ökat med nästan 500 procent – trots att Ericssons aktie har gått svagt på börsen.
De exakta kriterierna för bonusen har Ericsson hemligstämplat.

I morgon onsdag håller Ericsson, där familjen Wallenbergs Investor är största ägare, årsstämma.

Aktieägarna kan se tillbaka på ett uselt 2015. Ericssons aktie sjönk med 15 procent under året samtidigt som Stockholmsbörsens index OMXSPI steg med 6 procent.

En som däremot kan glädja sig åt ett privatekonomiskt framgångsrikt 2015 är Ericssons vd och koncernchef Hans Vestberg. Hans totala ersättning ökade med 10 procent till 61,2 miljoner kronor.

Därmed har vd:ns totala ersättning ökat med 80 procent sedan 2011, året då den tidigare Volvochefen Leif Johansson blev ordförande för telekomjätten.

Det som framför allt har drivit Hans Vestbergs totala ersättning är att den kortsiktiga bonusen, som Ericsson kallar ”kortsiktig rörlig ersättning”, har ökat med 479 procent sedan 2011, enligt Ericssons årsredovisning.

2011 var bonusen som betalas ut i kontanter 2,8 Mkr och i fjol var den 16,2 Mkr. Den stora ökningen i den kortsiktiga bonusen skedde från 2013 till 2014, då den ökade från 3,3 till 13,3 Mkr.

Det som styr hur hög kortsiktig bonus Hans Vestberg får är Ericssons tillväxt i nettoomsättning, rörelseresultat och kassaflöde. Målsättningen är att den rörliga bonusen ska uppgå till 80 procent av den fasta lönen och maxnivån 160 procent av den fasta lönen.

2015 uppgick Hans Vestbergs bonus till 114 procent av den fasta lönen och 2014 till 99 procent.

Vilka målvärden som Hans Vestberg har uppfyllt under de senaste två åren för att få sammanlagt drygt 29 Mkr i kortsiktig bonus får inte aktieägarna reda på. Målen är hemligstämplade.

Det är en fråga mellan styrelsen och koncernchefen, uppger Simon Sundberg vid Ericssons pressavdelning och tillägger:

”Ericsson strävar efter att växa snabbare än marknaden med branschledande rörelsemarginaler och god kassagenerering.”

Ericssons kassaflöde från rörelsen per aktie ökade 2015, men är ändå på en lägre nivå än 2012. Efter flera svaga år ökade dock Ericssons rörelseresultat 2015 till den högsta nivån sedan 2007.

I Ericssons ersättningskommitté, som har stort inflytande över bonusen, satt förra året Leif Johansson som ordförande medan Investors Börje Ekholm samt Roxanne S Austin och Katrin Åberg var medlemmar.

Ericsson är inte det enda bolaget med Leif Johansson som ordförande och Investor som storägare som är frikostig med vd-ersättningen.

Även Astra Zeneca höjde ersättningen kraftigt till vd:n Pascal Soriot under 2015, trots en svag utvecklig.

Som Di skrivit tidigare fick Pascal Soriot förra året 8,4 miljoner pund, motsvarande strax över 100 Mkr, för sitt jobb. Det var mer än en fördubbling jämfört med föregående år, då han kammade hem drygt 42 miljoner kronor.

Brittiska medier har rapporterat om en stor ägarkritik mot vd:ns ersättning. Astra Zeneca håller stämma senare i april.

Tyck till