1515

<p>Stockholmsbörsen: USA-siffror orkade inte ge lyft</p>

Stockholmsbörsen slutade på minus för andra dagen i rad. Detta trots en stark jobbrapport från USA. Mot strömmen gick Ica och SSAB.

Fredagen var full av makrosiffror. De viktigaste fanns i mars månads sysselsättningsrapport från USA. Den visade att det blivit 215.000 nya jobb i mars, vilket var mer än väntade 205.000 jobb, och att den genomsnittliga timlönen steg med 0,3 procent i februari.

Samtidigt steg arbetslösheten med 0,1 procentenheter till 5,0, något som beror på att fler amerikaner nu aktivt söker jobb vilket i sin tur betyder att arbetskraftsdeltagandet ökar. Tidigare har många personer lämnat arbetsmarknaden och slutat söka jobb.

Ett antal inköpschefsindex kom också in under fredagen och i USA steg inköpschefsindex för industrin till 51,8 i mars, jämfört med 49,5 i februari.

Men siffrorna räckte inte för att lyfta Stockholmsbörsen. Det breda indexet OMXSPI backade med 0,6 procent medan storbolagsindexet OMXS30 backade med 0,7 procent.

Oljan tyngde börsen då oljepriset backade kraftigt. Sedan tidigare har oljekartellen Opec och Ryssland aviserat en uppgörelse om att frysa produktionsnivåerna.

Men Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman sa på fredagen i en intervju med Bloomberg att Saudiarabien endast fryser oljeproduktionen om Iran och andra större producenter gör detsamma. Hittills har Iran, som nyligen åter gjort entré på oljemarknaden efter år av sanktioner, inte velat ansluta sig till uppgörelsen.

Ica steg med 2,3 procent efter att Kepler Cheuvreux inlett bevakning av bolaget med rekommendationen köp och riktkursen 320 kronor. I en analys skriver Kepler Cheuvreux bland annat att marknaden har undervärderat marginalpotentialen i Apoteket Hjärtat som de tror kan bidra med över 30 procent till ebit-tillväxten de kommande två åren.

SSAB steg också med 1,4 procent efter att det ryktats om en sammanslagning mellan tyska Thyssen Krupp och indiska Tata Steels europeiska verksamhet. Konsolideringen skulle kunna minska den överkapacitet som plågat stålmarknaden. Hittills i år har SSAB gått starkt och stigit med 31,3 procent sedan årsskiftet.

SKF handlades exklusive utdelning på fredagen. Förlorarna på Stockholmsbörsen på fredagen var Tele 2, Lundin Petroleum och Stora Enso som alla backade med omkring 3 procent.


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?