Annons

Stockholmsbörsen: USA-siffror orkade inte ge lyft

Stockholmsbörsen slutade på minus för andra dagen i rad. Detta trots en stark jobbrapport från USA. Mot strömmen gick Ica och SSAB.

Fredagen var full av makrosiffror. De viktigaste fanns i mars månads sysselsättningsrapport från USA. Den visade att det blivit 215.000 nya jobb i mars, vilket var mer än väntade 205.000 jobb, och att den genomsnittliga timlönen steg med 0,3 procent i februari.

Samtidigt steg arbetslösheten med 0,1 procentenheter till 5,0, något som beror på att fler amerikaner nu aktivt söker jobb vilket i sin tur betyder att arbetskraftsdeltagandet ökar. Tidigare har många personer lämnat arbetsmarknaden och slutat söka jobb.

Ett antal inköpschefsindex kom också in under fredagen och i USA steg inköpschefsindex för industrin till 51,8 i mars, jämfört med 49,5 i februari.

Men siffrorna räckte inte för att lyfta Stockholmsbörsen. Det breda indexet OMXSPI backade med 0,6 procent medan storbolagsindexet OMXS30 backade med 0,7 procent.

Oljan tyngde börsen då oljepriset backade kraftigt. Sedan tidigare har oljekartellen Opec och Ryssland aviserat en uppgörelse om att frysa produktionsnivåerna.

Men Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman sa på fredagen i en intervju med Bloomberg att Saudiarabien endast fryser oljeproduktionen om Iran och andra större producenter gör detsamma. Hittills har Iran, som nyligen åter gjort entré på oljemarknaden efter år av sanktioner, inte velat ansluta sig till uppgörelsen.

Ica steg med 2,3 procent efter att Kepler Cheuvreux inlett bevakning av bolaget med rekommendationen köp och riktkursen 320 kronor. I en analys skriver Kepler Cheuvreux bland annat att marknaden har undervärderat marginalpotentialen i Apoteket Hjärtat som de tror kan bidra med över 30 procent till ebit-tillväxten de kommande två åren.

SSAB steg också med 1,4 procent efter att det ryktats om en sammanslagning mellan tyska Thyssen Krupp och indiska Tata Steels europeiska verksamhet. Konsolideringen skulle kunna minska den överkapacitet som plågat stålmarknaden. Hittills i år har SSAB gått starkt och stigit med 31,3 procent sedan årsskiftet.

SKF handlades exklusive utdelning på fredagen. Förlorarna på Stockholmsbörsen på fredagen var Tele 2, Lundin Petroleum och Stora Enso som alla backade med omkring 3 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera