Annons

Räntor och valutor: USA-räntorna ned

USA-räntorna sjönk efter svensk stängning på torsdagen, men har vänt uppåt i fredagens asiatiska handel. Dollarn är stabil mot yenen, och är något starkare mot euron inför eftermiddagens jobbrapport.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans sade på torsdagen att förbättrade utsikter kan leda till att styrräntorna höjs i en snabbare takt. Han räknar med två höjningar i år, en i mitten på året och en i slutet.

Hans kollega Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, sade senare på kvällen att det finns utrymme för tre räntehöjningar under 2016. Han tror att Fed höjer antingen vid mötet i april eller i juni.

Tidigt på morgonen är den amerikanska tioårsräntan ned med 3 punkter till 1,80 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras arbetsmarknadsrapporten för mars, där sysselsättningen väntas ha ökat med 205.000 personer, efter en preliminär ökning med 242.000 i februari, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Arbetslösheten väntas ha legat stilla på 4,9 procent och de genomsnittliga timlönerna ha ökat med 0,2 procent.

Goldman Sachs-ekonomen David Mericle skriver i ett kundbrev att de räknar med en högre sysselsättningsökning än konsensus, med 220.000 personer, och pekar på en ytterligare nedgång i antalet nya arbetslösa och förbättringar i sysselsättningskomponenten i de flesta näringslivsundersökningar.

De spår samtidigt att arbetslösheten ligger kvar på 4,9 procent, med viss risk på nedsidan, och att timlönen ska ha ökat med 0,2 procent.

Annan statistik i eftermiddag är Markits industri-PMI och ISM för industrin, båda väntas ha stigit något från föregående månad, liksom bygginvesteringar och definitivt Michigan-index.

Under natten kom statistik som visade att Kinas industri-PMI oväntat steg över 50-strecket, till 50,2 i mars från 48,0 i februari, väntat var ett index på 49,4, enligt Bloomberg News. Även Caixins industri-PMI steg i mars, till 49,7, från 48,0 i februari.

He Fan, chefekonom vid Caixin Insight Group, sade i en kommentar att kategorierna för produktion och nya order steg över 50-nivån, vilket indikerar att stimulanspolitiken som regeringen implementerat har börjat få effekt. Men med tanke på att de nuvarande förhållandena är fortsatt osäkra så behöver regeringen fortsätta med måttliga stimulansåtgärder för att stärka marknadens förtroende, sade han.

En uppgång blev det även för Kinas tjänste-PMI i mars, till 53,8 från 52,7.

Nordeas Kina-analytiker Amy Yuan Zhuang var dock inte speciellt överraskad av de relativt stora uppgångarna eftersom de misstänkte att februari-utfallen var alltför låga på grund av effekter av det kinesiska nyåret.

"Även om ekonomin troligtvis kommer att sluta försämras på kort sikt fortsätter vi att se sjunkande tillväxt som en trend", skriver hon i ett kundbrev.

Japanska räntor sjunker på fredagen, Tokyobörsen pekar nedåt och yenen är stabil mot dollarn efter en dyster Tankan-rapport, där index var klart lägre än väntat för första kvartalet och industriföretagen är fortsatt dystra inför andra kvartalet.

På valutamarknaden handlas dollarn nu stabilt kring 112:2 mot yenen jämfört med svensk stängning i går, medan euron har tappat lite till 1:138 mot dollarn (1:141).

Kronan är 4 öre svagare mot dollarn och drygt 1 öre svagare mot euron.

På fredagens europeiska makroagenda står framförallt industri-PMI för mars från en rad länder, men även arbetslösheten i euroområdet i februari.

Här hemma publicerar Silf/Swedbank svenskt industri-PMI, väntat är en uppgång till 52,7 i mars från 51,7 i februari, enligt SME Direkts analytikerenkät.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera