ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Villautbudet har halverats

  • Villor i Enskede i södra Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT

Utbudet av bostäder är det lägsta sedan Hemnet inledde sina mätningar för snart tio år sedan. Villamarknaden har i princip halverats jämfört med snittet sedan 2008.

Hög efterfrågan i kombination med ett lågt utbud har fått bostadspriserna att skjuta i höjden de senaste åren.

Hemnets statistik visar att utbudet av bostäder nu ligger på historiskt mycket låga nivåer. Förra veckan låg totalt 5.879 villor ute till försäljning runt om i landet.

Det kan jämföras med snittet för motsvarande vecka de föregående åtta åren på drygt 10.800 villor.

Även antalet bostadsrätter är färre än normalt. Förra veckans siffra på 5.465 bostadsrätter kan jämföras med snittet på drygt 7.800 sedan 2008.

På Svensk Fastighetsförmedling har man märkt av det klenare utbudet. Mäklarföretaget sålde 9 procent färre bostäder under årets två första månader än motsvarande period i fjol.

Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, ser nedgången som en rekyl efter den starka försäljningen i slutet av förra året.

”Nu ser vi att vi börjar hämta upp igen, vi har väldigt många objekt som ligger i kommande läge eller läge plus”, säger hon.

Tanja Ilic tror inte att Svensk Fastighetsförmedling har tappat marknadsandelar.

”2015 var ett fantastiskt år ur mäklarperspektiv och att få se 2016 på samma nivå tror jag inte”, säger hon.

Fastighetsbyrån sålde 1,3 procent färre bostäder i januari i år jämfört med förra året, samtidigt vände siffrorna upp med 0,5 procent månaden efter. Provisionsintäkterna ligger på ungefär samma nivå som i fjol.

”Det är fortfarande så att det säljs mycket och att det går ganska snabbt, även om känslan är att det har lugnat ned sig lite och att prisökningarna har avtagit”, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Tyck till