ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA utreder brott mot banklag efter VW:s utsläppsfusk

Volkswagen har hamnat under ytterligare press då konsekvenserna efter utsläppsskandalen växer.

I USA har justitiedepartement, DOJ, delgett VW ett domstolsföreläggande i en utredning som nu avser eventuellt brott mot en banklag som hittills varit ganska oprövad, i alla fall ur ett storskaligt perspektiv. Det handlar om Firrea, en banklag som Obama-regeringen införde i spåren av finanskrisen, och som ger utredare ett mycket brett mandat i sina utredningar.

Enligt källor till flera olika media vill USA med detta kräva information som rör skattelättnader för så kallade miljövänligare bilar samt rabatter till kunder som köpt dieselbilar från VW.

Det gör att VW står inför risken för ytterligare straff i USA efter att bolaget medgett att det använd olaglig mjukvara i utsläppstester.

Åklagare har använd Firrea för att utreda andra påstådda missgärningar i bilindustrin förr, främst inom området billån. Volkswagen-fallet är dock den första kända instansen där regeringen använder en banklag för att granska eventuella lagbrott som inte direkt är kopplade till finansiella lagöverträdelser, skriver Wall Street Journal.

Vidare rapporterar Financial Times att franska åklagare förbereder åtal gällande Volkswagens utsläppstester. Bakgrunden är att franska regeringen i oktober i fjol initierade utsläppstester på 100 bilar i Frankrike i spåren av Volkswagens utsläppsfusk. I januari meddelade myndigheter att tester dittills visat att VW-bilar använde mjukvara som påverkade testerna. I förrgår, måndag, sade Nathalie Homobono, chef för Frankrikes bedrägerimyndighet, att VW har fuskat med avsikt.

Och i går, tisdag, meddelade tyska åklagare att antalet VW-anställda som är under utredning i emissionsskandalen har ökat från 6 till 17, men att det inte handlar om någon nuvarande eller tidigare styrelsemedlem.

Tyck till