ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Bankerna glädjer

Stockholmsbörsen noterades med ett tydligt plus på onsdagseftermiddagen och de fyra storbankerna gick bättre än index.

Omkring klockan 14 hade OMXS30 stigit med 0,8 procent till 1.402. Aktier för drygt 6 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX handlades upp 1,2 procent, franska CAC40 1,1 procent. I London var utvecklingen mer dämpad, om än på positivt territorrium.

Med minus 3,2 procent stack SSAB liksom på tisdagen ut mest på nedsidan i en grupp industribolag där också SKF, Atlas Copco, Alfa Laval och Sandvik tyngde. Telekom var bland de starkaste sektorerna i Europa, men både Nokia och Ericsson låg på minus.

Oljepriset klättrade upp cirka 2 procent med Brent-priset på drygt 40 dollar fatet.

Den svenska kronan stärktes mot såväl euron som dollarn. Eventuella stimulanser efter den europeiska centralbanken ECB:s möte imorgon torsdag behöver inte innebära att Riksbanken agerar, så länge det inte "betydligt försämrar" eller "varaktigt ändrar" utsikter för konjunkturen, sa vice riksbankschef Cecilia Skingsley till Svenska Dagbladet. Kollegan Martin Flodén ser inte annorlunda nu än tidigare på exempelvis oljeprischocker, sade han till journalister.

För SHB, SEB, Swedbank och Nordea bidrog detta till uppgångar på cirka 2 procent.

Bara Fingerprint Cards omsattes mer och gick än bättre, plus 2,9 procent. Den norska mäklarfirman Arctic har på onsdagen upprepat sin positiva syn på bolaget och aktien.

Spanska klädjätten Inditex avancerade 3,8 procent i Madrid och i Stockholm steg H&M med 0,9 procent. Inditex bokslut till och med januari var i stort i linje med förväntningarna. För perioden 1 februari till 7 mars var den totala försäljningen 15 procent upp.

Bland de mindre bolagen klättrade Karolinska Development 12 procent. Portföljbolaget Aprea har tagit in 437 miljoner kronor för utveckling av ett cancerläkemedel. Det är tioårsrekord i privatägd life science i Sverige och den största finansieringen hittills i portföljen.

Guldbolaget Semafo tappade 1,2 procent efter att ha rapporterat resultat efter skatt på 0,5 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2015 (4,6).

Lucara Diamonds styrelseledamot Eira Thomas har sålt ytterligare 250.000 aktier i bolaget och aktien noterades 1,3 procent ner.

Cloettas aktiekurs var oförändrad efter köprekommendation från Affärsvärlden, medan it-bolaget Proact ryckte upp 5,6 procent på motsvarande rekommendation.

Dagens industri pekade ut vad tidningen ser som framtidens börsvinnare bland medelstora bolag: E-work, Fagerhult, Rejlers. Aktierna avancerade med gott och väl 6 procent. Även Alimak och New Wave nämndes och var upp 3 respektive 1,4 procent.

Rho Vac, ett bioteknikföretag verksamt inom att upptäcka och utveckla cancervaccin, gjorde sin förstadag på Aktietorget. Teckningskursen var 8,30 kronor och aktien klättrade till nästan 13 kronor, motsvarande en uppgång med nästan 50 procent.