ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stjärnsmäll för sparbolag

  • En halv miljon tvingas bolaget att betala. Foto: Colourbox

Svensk-cypriotiska sparbolaget Ancoria får en rejäl smäll av Finansinspektionen, FI. Bolaget ska betala en halv miljon i straffavgift för ett försenat flaggningsmeddelande.

Ancoria Insurance anmälde i augusti 2014 att det minskat sitt innehav i betalningstjänstbolaget Paynova så att innehavet sjönk under fem procentsgränsen av röster och kapital.

Men det var först i november som Ancoria skickande in en fullständig anmälan. Det var alldeles för sent, tycker FI.

Ancoria försvarade sig med att bolaget inte självt äger aktier, utan de ligger i olika kunders kapitalförsäkringar. Nu var det bara en kund som sålt aktier, dessutom var det en liten affär som inte påverkade aktiekursen.

Men FI lät sig inte blidkas, men valde att sänka ned bötesbeloppet. Om ett flaggningsmeddelande skickas in över 40 handelsdagar för sent är straffet egentligen 1 miljon kronor. Men eftersom det här handlar om aktier som ägs av ett försäkringsbolag via kapitalförsäkringar tycker FI att det räcker med en halv miljon i böter.

Ancoria Insurance grundades av Roger Akelius och Sievert Larsson på 1980-talet. 2006 delade de två kompanjonerna upp bolaget och Sievert Larsson tog över försäkringsverksamheten.

Bolaget erbjuder i dag kapitalförsäkringar, fonder och sparkonton. Bolaget förvaltade 2014 över 3 miljarder kronor och gjorde en vinst på 53 miljoner kronor.

Tyck till