ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekordförlust för Eon

Den tyska energikoncernen Eons förlust för 2015 uppgick till rekordhöga 7 miljarder euro, drygt en fördubbling av föregående års minus 3,16 miljarder euro.

Det skriver Bloomberg News.

Bakom nettoförlusten ligger nedskrivningar på 8,3 miljarder euro i november av kol- och gaskraftverk, något som i sin tur görs på grund av försvagade rörelsemarginaler i takt med Tysklands energiomställning till sol- och vindkraft. Detta för med sig försämrad tillgång till kraftnäten för kol- och gaskraft.

Nedskrivningen är nästan fem gånger så stor som Vattenfalls nedskrivning av sina tyska tillgångar med 15,2 miljarder kronor, motsvarande 1,79 miljarder euro.

"Vägen framåt kommer att bli hårdare och längre än vad vi tidigare förutsett", säger Eons vd Johannes Teyssen i ett ödesmättat uttalande på onsdagen i samband med förlustaviseringen.

Samtliga Tysklands fyra större kraftbolag - varav Vattenfall är ett; övriga är RWE och EBW - har nu gjort omfattande nedskrivningar. Just Eon har för avsikt att knoppa av sina fossilbaserade tillgångar och börsnotera det under andra halvåret 2016.

Förväntningarna inför onsdagens Eon-rapport låg enligt Bloomberg på en förlust på 6,4 miljarder euro för 2015.

Tyck till