ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor. Skingsley stärkte kronan

Efter tisdagens nedgång steg statspappersräntorna igen världen över på onsdagen. Oljepriset steg, med Brent just över 40 dollar per fat vid den svenska räntemarknadens stängning.

Kronan stärktes, framför allt mot euron, efter att vice riksbankschef Cecilia Skingsley sagt att hon vill lyfta blicken i penningpolitiken och se mer till trenderna. Samtidigt ställde marknaden in sig på nya lättnader från ECB på torsdagen, vilket tyngde euron generellt.

Tyska räntor steg, med den tioåriga statsobligationsräntan 6 punkter upp till 0,23 procent. Svenska räntor var upp 1-4 punkter, med tioårsräntan 4 punkter högre till 0,53 procent.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley sa i en intervju med Svenska Dagbladet att penningpolitiken varit verksam men att det nu är dags att lyfta blicken och se mer till trenderna. Hon kan sänka igen men det kräver en "betydande" revidering av utsikterna för svensk ekonomi.

"Nu har jag högre tolerans för bakslag, som oljeprischocker eller valutakursförändringar, så länge det inte förändrar de långsiktiga utsikterna för svensk ekonomi", sa hon.

Angående ECB:s möte på torsdagen och eventuellt nya stimulanser som indirekt kan påverka Sverige sade hon att det som är bra för Europas ekonomi kommer att vara bra för Sveriges på sikt.

"Om det kortsiktigt för med sig en ofördelaktig kronkurs men som inte betydligt försämrar konjunkturutsikterna, då kan jag leva med det", sa hon.

Kronan stärktes på Cecilia Skingsleys besked, framför allt mot euron. Sammantaget stärktes kronan 9 öre mot euron till 9,28 och 4 öre mot dollarn till 8,45.

"Det är helt glasklart att det beror på Skingsley, som säger att hon har högre tolerans för bland annat kronan. Det jag tror kommer att hända nu är att kronan stärks mer och att marknaden testar hur långt Riksbanken kan sträcka sig", sa Michael Grahn, analytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillade att i stort sett allt talar för att kronan bör stärkas mot euron, förutom Riksbanken.

"Den ska gå starkare. Det enda som hindrar det är att Riksbanken finns där med hot om interventioner och räntesänkning", sa han.

Vid den senaste räntesänkningen i februari reserverade sig Martin Flodén och Henry Ohlsson och ville lämna reporäntan oförändrad. Nu börjar alltså Cecilia Skingsley också luta över mot den hållningen.

"Vi har ett lägre där allt fler direktionsledamöter är tveksamma till räntesänkningar. Summa summarum krävs det nu mer för att ska bli ytterligare räntesänkningar ska bli verklighet", sa Michael Grahn.

Handelsbanken reviderar sin prognos och räknar nu med en starkare krona mot euron efter Cecilia Skingsleys uttalanden, i kombination med att vice riksbankschef Per Jansson i en debattartikel i Dagens industri skrivit att det är den expansiva penningpolitiken som ligger bakom den starka svenska arbetsmarknaden och tillväxten. Det senare tolkar Handelsbanken som något av en dödsruna över den kompromisslösa inflationskampen.

Handelsbanken tror nu att kronan kommer att stärkas till 9,10 mot euron i slutet av det andra kvartalet och de tror att den måste ned mot 9,00 innan Riksbanken kan komma att agera.

Statistik från SCB visade att hushållens konsumtion ökade med 3,0 procent i årstakt i januari, efter uppreviderade 3,3 procent i december. Produktionen i näringslivet ökade med 4,2 procent i årstakt i januari, där byggproduktionen ökade klart mest, +18,1 procent.

USA-räntorna började klättra upp på tisdagskvällen och har fortsatte sedan att stiga på onsdagen. Totalt steg tioårsräntan 4 punkter till 1,86 procent.

På valutamarknaden var euron under press inför väntade nya lättnader från ECB på torsdagen. Mot dollarn tappade euron till 1,098 från 1,103 vid tisdagens svenska stängning.

Marknaden är inställd på att ECB kommer att sänka depositräntan ytterligare och även utöka och eventuellt förlänga sitt program för obligationsköp.

Eftersom så mycket är inprisat spår en del handlare som Reuters talat med en upprepning av vad som hände i december, då ECB trots nya lättnader inte lyckades leva upp till marknadens högt ställda förväntningar.

De japanska räntorna steg kraftigt på onsdagen, med den tioåriga statsobligationen 8 punkter upp till -0,02 procent.

Takenobu Nakashima vid Nomura Securities sa till Bloomberg News att uppgången delvis var en rekyl från tisdagens branta nedgång, dels drevs av ett stort säljtryck vid Bank of Japans obligationsköp i löptiderna 10-20 år, där bid/cover-nivån steg betydligt. Uppgången ledde också till ett tillfälligt handelsstopp i obligationsterminerna.

Tyck till