ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

”Kvinnor ses som stinkbomber”

  • VILL ÄNDRA FÖRSÄKRINGEN. Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, vill tredela föräldraförsäkringen. Foto: Jesper Frisk

Korta föräldraförsäkringen och dela den i tre delar, där 30 dagar kan överföras till en närstående person.
Det föreslår LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenska Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist.

I tisdags, på internationella kvinnodagen, uppmärksammade Di att endast 6 procent av börsens vd:ar är kvinnor.

Att svensk arbetsmarknad fortfarande är så pass ojämnställd beror bland annat på hur kvinnor och män fördelar sin föräldraledighet, hävdar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Kvinnor tar fortfarande lejonparten av föräldraledigheten medan män tar ut cirka en fjärdel av dagarna.

”All statistik i Sverige visar att det stora gapet i män och kvinnors löner, när vi pratar yrke för yrke, kommer under barnåren. Jurister och läkare följer varandra både vad gäller löne- och karriärutveckling från att det är studenter till ungefär 30-årsåldern. Sedan uppstår barnåren”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

”En forskare har tittat på kvinnor som inte får barn. Och de drabbas i samma utsträckning av fenomenet, alltså att en 30- till 45-årig kvinna ses som en stinkbomb på arbetsmarknaden jämfört med en man. Det är risken för frånvaro som gör att det blir så stor effekt.”

Han var medlem i delegationen för jämställdhet i arbetslivet, som den tidigare regeringen sjösatte, och han säger sig i dag stå fast vid delegationens slutsatser som redovisades för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i juni 2015.

Enligt arbetsgruppen borde föräldraförsäkringen delas upp i tre delar. Föräldrarna bör ta fem månader var och sedan skulle fyra valfria månader kunna fördelas fritt. 30 av dessa valfria dagar skulle också kunna överföras till någon närstående.

”Det är en ganska vettig lösning även om den är kontroversiell i LO-leden. Vi öppnade en ventil på en kortare period för en utomstående. Man kan pröva det här under en femårsperiod. Jag står personligen fortfarande fast vid det här förslaget, men det är inget LO-står bakom”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han förtydligar att LO till sommarens kongress kommer att föreslå att föräldraförsäkringen tredelas, där två delar öronmärks och en tredje del blir valfri.

”Det mest angelägna är att papporna får egen tid med sitt barn. Papporna är ofta andreförälder. Det är vår hårda amningsnorm som gör att mammor är hemma i början. På den tiden blir mammorna experter och papporna glada amatörer. När pappan kommer in blir han förälder via mamman”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Även Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskapitalföreningen och medlem i delegationen, står fast vid slutsatserna som även gör gällande att föräldraförsäkringen bör kortas något.

Dagens 90 dagar på lägsta nivå borde avskaffas till förmån för 30 nya dagar på sjukpenningnivå.

”Den långa frånvaron gör att lönegapet ökar samt att pensionen blir sämre”, säger hon och fortsätter:

”Vi har en väl fungerande förskola man kan använda när barnet är ett år.”

Tyck till