ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Hans Bolander: AP-fondernas etiska kompass pekar fel

Kärnvapen och andra vapen är en laddad fråga när det gäller etisk kapitalförvaltning.

När Di först lyfte frågan för nio år sedan slutade det med att bolag som hade kopplingar till klusterbomber, vilka sprider landminor över stora områden, förbjöds i AP-fonderna.

Däremot är det enligt AP-fondernas etikråd tillåtet att investera i bolag med kopplingar till kärnvapenindustrin, då Sverige har skrivit under icke-spridningsavtalet om kärnvapen.

Det ger länder med kärnvapen rätt att underhålla och uppgradera systemen kring kärnvapen.

Frågan är hur rimlig etikrådets beskrivning av AP-fondernas innehav som ”ett mindre antal bolag” som på olika sätt är ”involverade i underhåll och uppdatering” av kärnvapensystem är.

Det handlar trots allt om ett tjugotal bolag där AP-fonderna äger aktier värda 4 miljarder kronor. Bland dessa bolag finns amerikanska Raytheon, världens största missiltillverkare, och världens största vapentillverkare Lockheed Martin som exempelvis tillverkar Tridentmissiler.

Två AP-fonder har dock valt en egen väg när det gäller etiken kring kärnvapen.

Sjunde AP-fonden, som förvaltar soffliggarnas pengar i premiepensionssystemet, har i likhet med den stora norska pensionsfonden, svartlistat ett stort antal bolag med kopplingar till kärnvapen, klusterbomber, korruption, arbetsmiljöbrott och liknande.

När bolag hamnar på listan blir de kvar som icke investeringsbara i fem år eller till dess att bolaget kan bevisa att verksamheten sköts etiskt.

Första AP-fonden agerar också annorlunda jämfört med de tre andra buffertfonderna. Fonden har bara innehav i två av de svartlistade bolagen.

AP-fondernas etiska kompass är helt klart inte inställd på kärnvapenfrågan, men desto tydligare mot klimat- och miljöfrågorna där svansföringen är hög.

Fjärde AP-fondens avgående vd Mats Andersson har av FN rankats som en av världens 100 viktigaste beslutsfattare i klimatfrågor och han har framträtt under vinterns klimatmöte i Paris.

Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, slår i förordet till årsredovisningen fast att fondens hållbarhetsarbete fokuserar på klimat, mångfald, rapportering och ägarstyrning.

Ett viktigt argument för AP-fondernas så kallade hållbarhetsarbete är att det är nödvändigt för en långsiktig investerare. Bolag som inte sköter etik och moral ger dålig avkastning.

En annan aspekt är att statens pensionsfonder rimligen ska ha allmänhetens förtroende. I en värld där spararnas intresse för etisk kapitalförvaltning ökar snabbt kanske pensionsfonderna bör fundera på om kärnvapen, tobak och alkohol är så klokt att äga.

Det är dags för ett öråd med finansmarknadsminister Per Bolund. Vad ska bort?

Tyck till