ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Färre men värre digitala hot

  • Foto: Daniel Acker/Bloomberg

Samtidigt som antalet digitala hot minskar blir it-angreppen större och skadligare. Anledningen är att attackerna i högre utsträckning är tidigare riktas mot enskilda personer eller företag. 

Andelen it-attacker under 2015 minskade med 20 procent jämfört med 2014, enligt Trend Micro som blockerade över 52 miljarder hot under förra året. Minskningen överskuggas dock av att andelen allvarliga angrepp, som orsakar stora förluster, fortsätter att öka.

"Det vi ser är att attackerna blir mer och mer riktade mot enskilda personer och företag. Det är också anledningen till att det totala antalet hot ser ut att minska", säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro. 

En stor del av it-attackerna som sker i Sverige görs med hjälp av skadlig kod som krypterar filer. Intrånget görs genom att hackaren installerar koden och sedan kräver företaget eller privatpersonen på pengar. Filerna hålls sedan som gisslan tills lösensumman, som ofta krävs i valutan Bitcoin, är betalad. 

"Den här typen av attacker förväntas öka ännu mer", säger Johan Jarl.

Företag, myndigheter och organisationer bör därför förbereda sig för både större och värre it-angrepp under 2016, enligt Johan Jarl.

"För företag gäller det att tänka lager av säkerhet. Det kan till exempel handla om att ha avancerade system för att upptäcka skadlig kod, skydda servrar, mobiltelefoner och ha bra säkerhetskopieringar", säger han. 

Samtidigt som den totala mängden it-attacker minskade under 2015 ökade antalet hot mot mobila enheter. En stor del av dessa dataintrång sker i stulna eller borttappade mobiltelefoner och annan teknisk utrustning som har kommit i orätta händer.

"Antalet hot fortsätter framför allt att öka mot Android där det har skett en fördubbling jämfört med förra året. Uppkopplade enheter, som till exempel smarta tv-apparater, har inte alltid säkerheten på plats."

Tyck till