ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Därför överväger Kommunal att höja lönekrav

Anledningen till att fackförbundet Kommunal överväger att höja avtalskraven i förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är för att Kommunal ska betraktas som ett eget avtalsområde.

Det säger Johan Ingelskog, enhetschef vid Kommunal, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Formellt kan vi alltid lägga till och dra ifrån avtalsyrkanden, även om det är ovanligt. Vi har inte sagt att vi ska höja kraven, utan vad vi har sagt är att vi överväger det eftersom det är bekymmersamt att vår största motpart inte anser att Kommunal har ett eget avtalsområde", säger han.

Vad Kommunal reagerat mot är att SKL, liksom staten, inte delar upp lönestatistiken på arbetare och tjänstemän, utan ser alla som medarbetare. I privat sektor finns däremot denna uppdelning.

På tisdagen skrev Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i en debattartikel i Arbetet att förbundet på grund av detta överväger att höja sina lönekrav i förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med ungefär 150 kronor.

De 150 kronorna räknar Kommunal fram genom att ta sina procentuella avtalskrav på genomsnittslönen hos SKL, vilken är betydligt högre än genomsnittslönen hos enbart Kommunals medlemmar. Ska inte Kommunal ses som ett eget avtalsområde måste lönekraven baseras på genomsnittslönen hos alla medarbetare hos SKL, är resonemanget.

"Drar man deras argumentationslinje fullt ut innebär det att vi kan behöva justera våra avtalskrav eftersom genomsnittslönen då blir betydligt högre", säger Johan Ingelskog.

Kommunals förhoppning är dock att inte behöva höja lönekravet utan att SKL ska börja skilja på arbetare och tjänstemän.

"Vi hoppas att vi i konstruktiva diskussioner kan hitta en gemensam bild av vårt avtal och att SKL börjar redovisa statistiken uppdelat", säger Johan Ingelskog.

Tyck till