ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

C kräver besked om snabbtåg

  • Foto: Chinaout/TT

Kritiken mot den nya höghastighetsbanan blir allt mer högljudd. Nu kräver Centerpartiet att regeringen ger besked om snabbtågen.

Di har i en rad artiklar rapporterat om de stigande kostnaderna för höghastighetsbanan, som nu beräknas till 190-320 miljarder kronor.

Samtidigt fortsätter kritiken mot projektet. På onsdagen gick regionala företrädare för Centerpartiet i Stockholm, Uppsala, Örebro och Västmanland ut i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet och krävde att regeringen stoppar snabbtågsbygget.

Anders Åkesson (C), riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson, vill invänta resultatet av den så kallade Sverigeförhandlingen innan han sätter ned foten. Samtidigt beskriver han kostnadsutvecklingen som dramatisk.

”Jag har en oerhörd respekt inför den utmaning det innebär att få fram resurserna för att klara både höghastighetsbygget och andra behov som finns över hela landet”, säger han.

Regeringen beslutade i förra veckan att snabbutreda möjligheten att rusta upp de befintliga stambanorna, som ett alternativ till snabbtågen. Men det är fortfarande oklart när regeringen kommer att fatta beslut om höghastighetsbanan.

Anders Åkesson kräver att regeringen kommer med ett besked senast i höst.

”Det här är ingen lös bit som kan ligga och skramla”, säger han och fortsätter:

”Regeringen och Anna Johansson (infrastrukturministern) måste visa att man kan anvisa en trovärdig finansiering när man lägger fram infrastrukturpropositionen efter sommaren. Klarar man inte det får vi en legitimitetskris för hela systemet.”

Tyck till