ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Brittiska kungahuset dras in i Brexit-debatten

  • Drottning Elizabeth. Foto: TT

Det brittiska hovet dementerar att drottningen ska ha tagit ställning inför sommarens folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU. Trots att kungahuset officiellt är neutralt i alla politiska frågor granskas deras uttalanden hårt av brittiska medier.

På tisdagen publicerade den brittiska kvällstidningen Sun en artikel där en anonym källa hävdar att Storbritanniens drottning Elizabeth stödjer ett brittiskt utträde ur EU. Enligt källan ska hon ha skällt ut den liberale partiledaren och dåvarande vice premiärministern Nick Clegg under en lunch 2011 och sagt att EU är på väg åt fel håll.

Uppgifterna dementeras av det brittiska hovet.

”Drottningen förblir politiskt neutral, som hon varit de senaste 63 åren. Vi skulle aldrig kommentera falska påståenden från anonyma källor”, säger en talesperson till Sun.

Inte heller Nick Clegg har något minne av händelsen.

”Jag har inte fotografiskt minne men jag tror att jag skulle ha kommit ihåg något så tveklöst och signifikant som ni får det att framstå som”, säger han.

Den brittiska kungafamiljen förväntas inte ta ställning i politiska frågor och drottningen röstar inte i allmänna val trots att det inte är förbjudet. Samtidigt övervakar de brittiska medierna varje ord som yttras av kungligheterna och framför allt kronprins Charles har tidigare skapat rubriker genom att vada in i politiska frågor. Drottningen själv rörde upp känslor när hon bad sina skotska undersåtar att "tänka över framtiden noggrannt" inför självständighetsomröstningen 2014.

I februari råkade prins William i blåsväder efter att både EU-kritiska och EU-vänliga tidningar tolkat hans tal inför brittiska diplomater i London som en signal om att prinsen anser att Storbritannien bör stanna i unionen.

”I århundraden har Storbritannien varit en utblickande nation”, sa prins William till diplomaterna enligt Guardian. ”I en alltmer turbulent värld är vår förmåga att förenas i gemensamt arbete tillsammans med andra nationer av yttersta vikt.”

De brittiska medierna är mer benägna att ta ställning i politiska frågor än vad en svensk publik kanske är vad vid och flera nationella tidningar har redan valt sida i debatten. Suns chefredaktör Tony Gallagher sa nyligen att tidningens euroskeptiska läsarkrets har påverkat hur folkomröstningen bevakas men tidningen har fortfarande inte tagit ställning.

Tyck till