ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Arbetsgivarna om lönekravet: Fullständigt galet

  • Foto: TT
Hotell- och restaurangfacket HRF kräver 745 kronor mer i månaden. "Fullständigt galet", säger Eva Östling, vd för arbetsgivarorganisationen Visita.

Hotell- och restaurangbranschen drog på onsdagen igång sin avtalsrörelse när HRF:s ordförande Therese Guovelin promenerade ett par hundra meter bort till Sveavägen i Stockholm för att överlämna sina lönekrav till arbetsgivarna i Visita.

Facket kräver bland annat 745 kronor mer i månadslön, fler fasta anställningar och ett ettårigt avtal.

”Vår bransch går bra och har gått bra, vi är den nya basnäringen”, motiverar Therese Guovelin lönekraven.

Ingångslönen i branschen är 20.220 kronor för en okvalificerad 20-åring och i snitt tjänar en anställd 22.442 kronor. Fackets lönekrav motsvarar ett påslag på 3,3 procent, vilket gör att HRF lägger sig i toppskiktet bland LO-förbunden. Industrifacken som sätter det så kallade märket gick in i avtalsrörelsen med ett krav på 2,8 procent.

”Vi vet inte var vi hamnar, men det vi vet är att HRF:s krav på 3,3 procent är fullständigt galet”, säger Visitas vd Eva Östling.

Facket HRF vill inte prata procent utan bara krontal och säger att kravet på 745 kronor är satt utifrån jämförbara branscher och LO:s gemensamma mål att arbeta bort osakliga löneskillnader.

”Våra medlemmar handlar för kronor, inte procent”, säger HRF:s ordförande Therese Guovelin.

Arbetsgivarorganisationen Visita startar å sin sida förhandlingarna utan några som helst siffror eller krav på avtalslängd. Vd Eva Östling säger att hon inte vill stänga några dörrar och förklarar det sifferlösa kravet med att årets avtalsrörelse är ovanligt osäker eftersom LO:s samordning spruckit.

Däremot poängterar Visita att branschen redan fått ökade lönekostnader på 3,5 procent eftersom regeringen slopat ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften.

Visita vill också begränsa höjningar av ingångslönerna, och ställer sig därmed på samma sida som arbetsgivarna i Svensk Handel som vill gå ännu längre och helt frysa ingångslönerna i handeln.

Facket menar att begränsade ingångslöner är Visitas universallösning på alla problem.

”Vi kan konstatera att de är oerhört duktiga på att ta betalt men usla på att betala”, säger Malin Ackholt och pekar på att priserna i restaurangbranschen ökat mer än konsumentprisindex.

Trots det tuffa tonläget har båda parter ambitionen att nå en överenskommelse för hotell och restaurang före det att nuvarande avtal löper ut 30 april.

Fackliga lönekrav 2016: årliga lönelyft, %
Förbund/sammanslutning Krav
Facken inom industrin (IF Metall, Civilingenjörerna mfl.) 2,8
Handels 3,1
6F (Byggnads, Målarna, Elektrikerna mfl.) 3,2
Kommunal 3,3
HRF, Hotell- och restaurang 3,3
Tyck till