ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Oljefall tyngde

De amerikanska börserna sjönk på bred front i tisdagshandeln, tillväxtoro efter svag Kinadata samt tapp i oljan pressade.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,7 procent lägre vid 16.963 medan S&P 500 sjönk 1,1 procent till 1.979. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 1,3 procent till 4.648.

Omkring 900 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.950 miljoner aktier omsatts.

"Efter tre veckor med börsuppgång ser vi vinsthemtagningar i dag som triggats av den svaga Kinadatan. Oljan har tidigare hjälpt marknaden, vi saknar den katalysatorn i dag. Vidare avvaktar investerare inför torsdagens ECB-möte samt nästa veckas Fed-sammankomst", sa Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg vid Deutsche Postbank i Bonn, till Bloomberg.

Statistik från Kina visade att landets export sjönk klart mer än väntat i februari, vilket fått den globala tillväxtoron att blossa upp på nytt. Nedgången förklaras delvis av det kinesiska nyåret, men inte helt. Enligt Bloomberg News speglar fallet i exporten mer en svag global efterfrågan än förlorad konkurrenskraft.

Vidare backade WTI-oljan drygt 4 procent inför onsdagens veckorapport som väntas visa på stigande lagernivåer. Tungviktarna Exxon och Chevron var ned runt 2 procent vardera.

"Oljerallyt saknar substans. Fundamenta har inte förändrats dramatiskt. Det finns fortfarande ingen överenskommelse om att frysa produktionen", sa John Kilduff, partner vid Again Capital i New York, till Bloomberg News.

På aktiefronten fick Apple en del uppmärksamhet efter beskedet att bolaget fått sin överklagan kring ett beslut som rör e-boksmarknaden nekad av Högsta domstolen i USA och då måste betala skadestånd på 400 miljoner dollar. Aktien sjönk knappa procenten.

Bättre gick det för Urban Outfitters som rusade 16 procent, i spåren av en bättre kvartalsvinst än väntat. Bolagets märke Free People Brand uppvisade stark försäljning vilket också bidrog till vinsten.

Bland de stora bankerna uppvisade Citigroup en svag utveckling efter minus 3,6 procent för aktien. Investmentbanken spår att intäkterna inom divisionen investment bankning, kan komma att falla med 25 procent under det första kvartalet vilket ogillades av marknaden.

Vid sidan av ovan låg fokus på torsdagens ECB-möte där marknaden väntar sig sänkt depositränta och ett utökat QE-program. Avslutningsvis väntas Fed hålla styrräntan oförändrad vid nästa veckas FOMC-möte.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 7 punkter till 1,82 procent.

Tyck till