ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Storbank överger kolindustrin

  • Foto: Vadim Ghirda / TT
JP Morgan kommer inte finansiera några fler kolgruvor. Därmed ger ännu en stor amerikansk investmentbank upp om kolet, rapporterar Bloomberg.

JP Morgan kommer inte längre finansiera nya kolgruvor och nya koleldade kraftverk i de rikare OECD-länderna, förklarar den New York-baserade investmentbanken i ett uttalande som nyhetsbyrån Bloomberg återger.

I utvecklingsländer kommer JP Morgan bara finansiera högteknologiska koleldade kraftverk som är mer effektiva än konventionella kraftverk.

Amerikanska National Mining Association som representerar kolproducenterna tycker att JP Morgans uttalande är ett spel för galleriet. De låga energipriserna har slagit hårt mot marknaden för alla fossila bränslen och banken väljer bara att satsa på projekt i utvecklingsländer eftersom det är där tillväxten finns, skriver en kritisk talesman till Bloomberg.

Investmentbankens nya policy är ännu ett slag mot kolindustrin som redan drabbats av hårdare utsläppsnormer, minskad global efterfrågan och tuff konkurrens från billig naturgas.

Tidigare har också storbanker som Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley och Wells Fargo lovat skala ned på sina investeringar i kol.

I Sverige har bland andra Nordea och Handelsbanken dragit sig undan från investeringar i företag som är verksamma inom kolkraft eller kolbrytning.

Tyck till