ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Stängning i moll

Tisdagen blev ytterligare en röd dag på världens aktiemarknader. Stockholmsbörsen stängde på minus 0,7 procent vilket var i linje med de flesta större europeiska index.

Det blev en småtrist tisdag på Stockholmsbörsen som stängde i rött. Det breda OMXSPI-indexet backade med 0,7 procent medan storbolagsindexet OMXS30 föll med 0,5 procent.

”Det är väldigt avvaktande. Börsen väntar på ECB:s besked på torsdag. Vad kommer Mario Draghi göra och kommer det räcka till för att göra marknaderna nöjda?”, säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank som kallar ECB-beskedet för ”en potentiell vattendelare”.

”Jag skulle inte våga ta några stora positioner inför mötet, och det verkar som marknaden delar den uppfattningen”, säger han.

SEB Equities har uppdaterat sin syn på svenska banker och menar att osäkerheten kring de nya regelverken nu minskar samtidigt som Riksbanken snart kan komma att höja räntebanan. Det sammantaget gör att SEB höjer rekommendationer och riktkurser för SHB och Swedbank, men ändå väljer Nordea som favorit.

SHB tog täten bland storbankerna med en uppgång på 1,5 procent, Swedbank steg med 0,9 procent medan Nordea stod och stampade. SEB-aktien noterade i sin tur en mindre nedgång på 0,1 procent.

Bland de stora förlorarna återfanns råvarubolagen. Boliden, SSAB och Lundin Mining föll alla över 4 procent i spåren av fallande metallpriser. Lars Söderfjell tror också det handlar om vinsthemtagningar.

”Det är aktier som haft en kraftig uppgång den senaste tiden. Trots dagens fall är SSAB upp nästan 19 procent på en månad och även Boliden har gått starkt”, säger Swedbanks aktiestrateg.

Sämst bland storbolagen gick biometribolaget Fingerprint Cards aktie som backade 7,3 procent på uppgifter om ett investerarmöte och att analyshuset Rosenblatt Securities lyft upp Fingerprintkonkurrenten Synaptics.

Fastighetsbolaget Castellum bekräftade uppgifterna att bolaget funderar på att köpa statliga Norrportens 125 fastigheter. Börsen ställde sig tveksam till storaffären och sänkte Castellum-aktien med 3 procent.

Flygbolaget SAS delårsrapport var bättre än väntat, mycket tack vare lägre bränslepriser. Aktien föll ändå 2,1 procent.

Även Sectra och Clasvister släppte sina delårsrapporter. Sectra backade något medan mjukvarubolaget Clavister föll 2,3 procent på en rapport som visade på minskade intäkter.

På oljefronten backade Brentoljan med 2,6 procent och handlades strax innan 18-snåret för 39,8 dollar per fat medan WTI-oljan föll 3,2 procent och gick för 36,7 dollar per fat.

Tyck till