ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rusning efter värmepumpar

  • Under 2015 ökade försäljningen av värmepumpar med 13 procent. Foto: TT

Trots minskade rot-avdrag rusar husägarna efter värmepumpar. Och för den som planerar att byta kan ett högt ljud vara en anledning att slå till.

Under 2015 ökade försäljningen av värmepumpar med 13 procent. En anledning kan ha varit att svenskarna ville hinna byta värmepump innan sänkningen av rot-avdraget.

Men nu, två månader efter årsskiftet och rot-sänkningen, tycks efterfrågan bestå.

”Företagen är positiva, de menar att starten på året har varit bra. Försäljningen ökade under sista kvartalet 2015 och för de som ska byta pump men inte hunnit utnyttja det 50-procentiga rotavdraget har man tagit affären ändå”, säger Per Jonasson vd för branschorganisationen Svenska kyl- och värmepumpsföreningen.

För tyska värmepumpstillverkaren Valliant, som gick in på den svenska marknaden 2014 med syfte att press priserna, ser läget ljust ut.

”Januari och februari har dels varit bättre än vad vi förväntade oss men även bättre än samma period förra året. Detta trots att vi har haft ett lågt energipris och framförallt ett lågt elpris under vintern”, säger Roger Andersson, försäljningschef på Valliant.

Rusningen efter värmepumpar kan delvis förklaras med nybyggnationer. Enligt Per Jonasson är det i princip standard att man gör en värmepumpinstallation i nybyggda småhus.

”Förra årets kraftiga uppgång är direkt kopplad till nybyggnationerna på bostadsmarknaden. Så länge småhusbyggnationen ligger på en hög takt så kommer det att fortsätta gynna värmepumpssidan”, säger han.

Tyck till