ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

MP-kritik mot flyktingförslag

  • Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm. Foto: TT
Måndagens toppmöte mellan EU och Turkiet har väckt starka reaktioner. Förslaget att flyktingar som tagit sig till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet får massiv kritik. "Oroväckande utveckling", säger MP-toppen Maria Ferm.  

En av kritikerna är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, som ser med oro på utvecklingen i Europa.

”Det här förslaget handlar om att förhindra människor från att ta sig in i Europa via de grekiska öarna”, säger hon.

”Det som krävs är ett större gemensamt ansvar för de människor som tvingas på flykt, men tyvärr så ligger fokus mer på att stänga människor ute”, fortsätter hon.

Enligt det förslag som nu ligger på bordet ska i princip alla flyktingar som tar sig sjövägen från Turkiet till Grekland tvingas återvända.

”Det kommer att ske en minimal prövning i Grekland av dem som skickas tillbaka”, säger Maria Ferm.

Men det handlar inte om någon asylprövning, utan snarare om en försäkran att personen kan skickas tillbaka till Turkiet utan att riskera någon omänsklig behandling.

”Min bild är att det här förslaget syftar till att de allra flesta ska skickas tillbaka till Turkiet”, säger Maria Ferm.

EU-ledarna och Turkiet ska jobba vidare med förslagen inför nästa EU-toppmöte den 17-18 mars. Men om målet är att helt sätta stopp för flyktingarna blir det svårt att lyckas, enligt Maria Ferm.

”Det som brukar ske när politiker försöker stoppa olika rutter där människor tar sig in för att söka asyl är att det skapas andra rutter istället”, säger hon.

Tyck till