ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Miljonregn över sparkade vd:n

  • INTE LOTTLÖS. Anders Nyrén fick lämna Industrivärden, men kan trösta sig med en pension på omkring 146 miljoner kronor. Foto: TT

Industrivärden summerar lönen för sin sparkade vd Anders Nyrén till 32,6 miljoner kronor fram till maj nästa år.
Bolaget beräknar också för första gången hans pension: 146 miljoner.

Anders Nyrén tvingades lämna sin post i maktbolaget i maj förra året för sin inblandning i SCA-skandalen, men formellt är han fortfarande anställd i bolaget. Uppsägningstiden är 24 månader och löper alltså ut först i maj 2017.

I årsredovisningen för 2015 redovisar Industrivärden nu inte bara Anders Nyréns lön och förmåner för det året utan har beräknat hans ersättningar fram till dess att han är ute ur bolaget.

Totalsumman landar på 32,6 Mkr. Av detta är 25,7 Mkr fast lön och 0,5 Mkr förmåner.

”Det har blivit ganska normalt att man får två årslöner. Vi tycker det är väldigt mycket, för de här personerna tjänar väldigt mycket pengar”, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna.

Resten, 6,4 Mkr, är bolagets uppskattning av kostnaden för Anders Nyréns deltagande i gamla aktiesparprogram. För varje aktie cheferna köpt får de tre gratisaktier av bolaget, tre år efteråt.

”De 6,4 miljonerna avser Industrivärdens kostnad under 2015 för de program som Anders Nyrén deltar i fram till hans anställning upphör”, säger Sverker Sivall, kommunikationschef i Industrivärden.

Anders Nyrén är också en av få toppchefer i börsbolagen med en förmånsbestämd pension. Pensionen uppgår till 60 procent av genomsnittlig fast lön tre år före pensionsåldern 65 år och livet ut. Efterlevande har därefter rätt till en pension på 35 procent av hans lön.

Industrivärdens gamla styrelse höjde Anders Nyréns fasta lön med 60 procent på tre år, 2010–2012 – alltså precis i tid till att han skulle nå pensionsålder. Notan för detta hamnar nu hos aktieägarna. Och för första gången skriver Industrivärden ut Anders Nyréns pension i årsredovisningen. Så här står det i not 6:

”Kapitalvärdet för detta åtagande uppgick per 2015-12–31 till 146 Mkr.”

Albin Rännar är starkt kritisk.

”Det är fruktansvärt mycket pengar. Det blir så här för att det är en förmånsbestämd pension och en hög lön. Det var väldigt tveksamt redan när han fick en förmånsbestämd pension på Industrivärden.”

Di sökte i går Anders Nyrén för en kommentar, men vid denna tidnings pressläggning hade han inte återkommit.

Av årsredovisningen framgår också att Bengt Kjell, som hoppade in som tillförordnad vd i fyra månader, fick 3,7 Mkr i lön och 1,4 Mkr i pension för besväret.

Helena Stjernholm som tillträdde sitt nuvarande jobb som vd i september fick 2,9 Mkr i fast lön och 0,8 Mkr i bonus för fjolårets fyra sista månader.

Tyck till