ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Klicksuccé för reservationsnummer till Tesla

 • Teslas nya modell X. Foto: TT
I Norge är det just nu en superhajp kring Teslas nya modell X. En annons för ett reservationsnummer för den nya bilen gav 2.000 klick – på en timme. I Sverige verkar vi dock inte ha fått upp ögonen för Tesla ännu.

Teslas nya modell X genererade stor uppståndelse när den visades upp i Geneve under förra veckan. Hittills har omkring 20.000 personer förhandsbokat bilen via hemsidan.

Efter flera års försening är företagets senaste besked att bilen ska börjas sälja i Europa redan under sommaren. De som varit först med att boka har företaget bjudit in att börja konfigurera sina bilar via företagets hemsida.

Nu har det uppstått en andrahandsmarknad för bokningsnumren. På auktionsjätten Ebay hittar Di just nu tre amerikanska annonser.

Norska Erik Kvalheim var en av de förhandsbokat bilen. Nyligen ångrade han sig och lade ut sitt bokningsnummer på Finn.no, den norska motsvarigheten till Blocket. På den timme annonsen låg uppe hade den genererat 2.000 klick.

”Jag hade inte köpt bokningsnumret för att tjäna pengar utan säljer den bara på grund av ändrade omständigheter”, säger Erik Kvalheim till norska nyhetssajten e24.

Att han valde att sälja bokningsnumret vidare istället för att annullera bokningen är att han vill ge någon annan entusiast möjligheten till förtur.

I Norge säljer elbilarna som smör i solsken. Det är mycket tack vare skattebefrielse, gratis parkeringsplatser och tillgång till bussfiler, uppger organisationen Gröna Bilister.

Dock har Tesla hittills inte sålt lika bra här hemma. Även om intresset är stort är elbilsförsäljningen är 20 gånger högre i Norge än i Sverige.

På Blocket finns just nu 20-talet Teslor till salu. BMW och Volvo verkar fortfarande vara svenskarnas Blocketfavoriter och hittills har man inte sett någon annons angående reservationsnummer.

”Intresset på Blocket för Tesla är inte alls lika stort som andra bilmärken. Teslan är ju inte medelsvenssons bil direkt. Under måndagen gjordes exempelvis 4.000 sökningar på ordet ”BMW” på Blocket.se medan motsvarande för ordet ”Tesla” var ”311”, säger Linnea Aguero, pressansvarig på Blocket.

”Men det kanske är en tidsfråga”, tillägger hon.

Enligt Energimyndigheten är det inte bara den höga inköpskostnaden som är anledningen till att försäljningen av elbilar inte riktigt tar fart. Att laddningsmöjligheterna är begränsade spelar också in.

”Att som boende i hyres- eller bostadsrätt kunna ladda bilen vid hemmet är en förutsättning för att faktiskt byta till elfordon”, säger Anders Lewald vid Energimyndigheten.

Mest sökta bilmärken på Blocket 2015

 1. Volvo
 2. BMW
 3. Volkswagen
 4. Mercedes
 5. Saab
 6. Porsche
 7. Audi
 8. Ford
 9. Corvette
 10. Toyota

 

Snabbast sålda bilmodeller på Blocket 2015

 1. Nisan Almera
 2. Mazda 323
 3. Opel Corsa
 4. Toyota Corolla
 5. Skoda Fabia
 6. Skoda Felicia
 7. Ford Focus
 8. Peugeot 206
 9. Volkswagen Polo
 10. Nissan Micra
Tyck till