ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Juholt söker kulturrådstjänst i Sydafrika

  • Håkan Juholt. Foto: TT
Den tidigare socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt vill inte bara lämna riksdagen utan också Sverige. Nu söker han jobbet som kulturråd vid den svenska ambassaden i sydafrikanska Pretoria.

Det är ett kort brev som den tidigare socialdemokratiske partiledaren skickat till riksdagen.

”Härmed söker jag tjänsten som kulturråd vid Sveriges ambassad i Pretoria, Sydafrika, med uppgiften att fördjupa kultursamarbetet mellan Sverige och regionen Södra Afrika”, skriver Håkan Juholt.

Efter att han avgick som partiledare 2012 lovade hans efterträdare Stefan Löfven att Håkan Juholt skulle få toppuppdrag inom partiet som skulle ta tillvara på en person ”med en sådan kaliber”.

”Det vi talar om nu är vilken plats han ska ha i laget. Vi har lovat varandra tid att fundera”, sa Stefan Löfven då till tidningen Östran.

Något toppjobb blev det knappast när han och Håkan Juholt hade funderat klart. Den tidigare partiledaren blev suppleant i kulturutskottet. I höstas meddelade Håkan Juholt att han lämnar riksdagen till sommaren efter 21 år som socialdemokratisk ledamot.

Det är inte första gången Juholt gör avtryck i kultursammanhang. Medan han var ordförande för Socialdemokraterna skrev han en uppmärksammad operakrönika.