ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Företag kan tvingas redovisa löner

  • Foto: Colourbox

EU-kommissionen kommer att se över unionens åtgärder för att minska lönegapet mellan män och kvinnor. Enligt en källa inom kommissionen övervägs lagstiftning som tvingar företag att ha en transparent lönesättning, skriver Euractiv.

Sedan 2014 rekommenderar EU-kommissionen medlemsländerna att införa lagar om transparenta löner. Enligt kommissionen är öppenhet grundläggande för att kunna tillämpa principen om lika lön för lika arbete, skriver Euractiv.

Enligt en källa inom EU-kommissionen kommer det verkställande organet nu att se över vilken effekt rekommendationen och tidigare åtgärder har haft och om ytterligare insatser krävs. En av de åtgärder som diskuteras är lagstiftning, skriver Euractiv.

I dag har enbart ett fåtal medlemsländer lagstiftning som tvingar företag att redovisa vad de betalar sina anställda. Tyskland, som har en av EU:s starkaste ekonomier, har ett av de största lönegapen mellan män och kvinnor, enligt Euractiv. Det genomsnittliga lönegapet mellan könen i EU är 16,1 procent.

EU-kommissionens lagförslag kan presenteras redan i år om det behövs för att minska lönegapet inom unionen och få företag att bli mer transparenta i sin lönesättning, säger källan till Euractiv.

Tyck till