ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Flexibilitet gynnar kvinnors karriär

Familjepolitiken i de nordiska länderna behöver bli mer flexibel för att underlätta kvinnors karriär, anser två norska nationalekonomer.

I en rapport för Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) analyserar Katrine Vellesen Løken och Julian Vedeler Johnsen familjepolitik och jämställdhet i de nordiska länderna.

De konstaterar att Norden har världens högsta kostnader för familjepolitik i form av lång föräldraledighet och subventionerad barnomsorg. Men de nordiska kvinnornas sysselsättningsgrad har stagnerat sen 1980-talet och könslönegapet i de högre inkomstskikten förblir.

Forskarna anser att ökad flexibilitet skulle förbättra situationen. Ett förslag är att ge möjlighet att återvända tidigare till arbetet efter att ha fött barn och byta rätten till föräldraledighet mot rätt till barnomsorg.

"Viss familjepolitik, som barnomsorg, kan förbättra jämställdheten, men annan politik kan bidra till brist på jämställdhet. Även om den långa föräldraledighetens direkta effekter inte är negativa kan det finnas skepsis hos arbetsgivare mot att befordra kvinnor till nyckelpositioner av rädsla för långa karriäravbrott kopplat till att få barn. Det kan vara en anledning till att de nordiska länderna har så få kvinnliga chefer", säger Katrine Vellesen Løken i ett pressmeddelande.

Tyck till