ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fastighetsbolag håller dörrarna öppna

  • ÖVERVÄGER AFFÄR. Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Fastighetsbolaget Castellum är inte nära ett köp av Norrporten, erfar Di.
Något bindande bud finns inte och en börsnotering är fortfarande ett hett alternativ för Norrportens ägare, enligt Di:s uppgifter.

I går tvingades fastighetsbolaget Castellum bekräfta sitt intresse för Norrportens fastighetsbestånd. Bakgrunden var Stockholmsbörsens beslut att handelsstoppa Castellums aktie strax efter klockan 17 på måndagseftermiddagen. Mindre än en minut tidigare hade nyhetsbyrån Reuters publicerat uppgiften att Castellum, enligt anonyma källor, ”vill köpa” Norrportens fastigheter.

Att Norrportens ägare, Andra och Sjätte AP-fonden, vill sälja fastighetsbolaget har varit känt länge. Parallellt med att förbereda för en börsnotering har ägarna även undersökt möjligheten att sälja Norrportens fastighetsbestånd till en annan aktör på fastighetsmarknaden, erfar Di.

En handfull bolag, däribland Castellum, har enligt Di:s källor visat intresse genom att lägga indikativa bud i en första budrunda som nyligen avslutades. Nu pågår en andra budrunda, och när den är färdig återstår en sista vända med slutgiltiga bindande bud.

I nuläget har Castellum alltså inte lagt något bindande bud på Norrporten. Ägarna har inte heller uteslutit möjligheten att börsnotera bolaget - om något är börsnotering snarare huvudspåret, erfar Di.

Trots att Castellum knappast kan sägas vara nära en affär med Norrporten försvarar Stockholmbörsen beslutet att handelsstoppa aktien.

”Om affären är av tillräcklig storlek eller av annan signifikant betydelse så blir det naturligtvis väsentligt för investerarna att ha kännedom om det på lika villkor. I det här fallet handlade det om en affär som till sin storlek måste anses vara väsentlig”, säger Joakim Strid, chef för marknadsövervakningen på Stockholmsbörsen, till Di.

Samtidigt har Stockholmsbörsen på senare år fattat allt fler beslut om att handelsstoppa aktier. De senaste fem åren har antalet handelsstopp där börsen fattar ett aktivt beslut ökat för varje år, från sju stycken 2011 till sjutton stycken 2015.

Joakim Strid pekar på två förklaringar till utvecklingen, där den första är att en generellt hög aktivitetsnivå i börsbolagen de senaste två tre åren.

”Ju fler förvärv och andra större händelser, desto fler situationer finns det där information kan läcka om eller kring eller från ett bolag”, säger han.

Det andra som Joakim Strid lyfter fram är att det de senaste åren har varit vissa specifika situationer som lett till att bolag har handelsstoppats flera gånger, exempelvis it-bolaget Aspiro som i fjol handelsstoppades inte mindre än tre gånger samma dag.

”Det är en signifikant parameter som ger toppar under enskilda år”, säger Joakim Strid.

Det är inte så att ni generellt har blivit mer benägna att handelsstoppa aktier?
”Reglerna har inte ändrats och det är inte min uppfattning att praxis har ändrats.”

Tyck till