ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Expert: Stirra dig inte blind på snitträntorna

  • Foto: TT

Bankernas snitträntor stod i princip stilla under februari. Samtidigt tycker experter att kunderna inte ska stirra sig för blinda på den trubbiga snitträntan när det är dags att förhandla om lånet.

Bankernas snitträntor sjönk marginellt under februari. I snitt landade de på 1,56 procent under månaden som gått, ner 1 räntepunkt (hundradels procent) sedan januari.

Ålandsbankens tremånadersränta på 1,35 procent var den lägsta för löptiden för sjunde månaden i rad. Danske Bank och SEB kniper andra och tredjeplatsen med 1,47 respektive 1,48 procents ränta i snitt. SEB dominerade dessutom med lägst snittränta på längre löptider.

Högst blev snitträntan för bolån med tre månaders bindningstid hos Länsförsäkringar där kunderna betalade 1,72 procent i snitt. Ikano ligger strax efter med en snittränta på 1,69 procent medan kunderna hos storbankerna Handelsbanken och Nordea betalade 1,64 procent i snitt.

Enligt experterna är snitträntorna användbara eftersom de flyttar fokus från bankernas listräntor. Samtidigt är det ett trubbigt verktyg och ska inte ses som ett mål i förhandlingen med banken.

”Det är viktigt att komma ihåg att snitträntan även inkluderar alla som inte prutar på sina bolån”, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert och ekonomijournalist.

Andra kompletterande verktyg skulle kunna ge konsumenterna en bättre bild anser nätmäklaren Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

”Vi skulle nog egentligen begära att få ut mer information av bankerna. Jag skulle gärna se den bästa fjärdedelen, vad har de för snittränta? Det skulle ge en spännande bild”, säger han.

Claes Hemberg tror ändå att snitträntan är ett bra verktyg för att få kunder att överhuvudtaget pruta på bolåneräntan men tycker att svenskarna fortfarande är för dåliga på att sätta hårt mot hårt i förhandlingen med banken.

”Man ska utgå ifrån att man har snitträntan och sedan ska man pruta mer”´, säger Claes Hemberg.

Ett annat sätt skulle vara att tydligare redovisa hur olika räntenivåer påverkar vad snittsvensken betalar i kronor på ett år beroende på lånestorlek.

”Om man verkligen vill inspirera folk att pruta är det jätteviktigt. Snittsvensken har en väldigt vag bild av vad man betalar”, säger Claes Hemberg.

Han får medhåll av Annika Creutzer:

”Vi har svårare att se procenten än vi har att se kronorna. God rådgivning är att förklara det i kronor”, säger hon.

Annika Creutzer varnar också för att bara ha ögonen för räntan och glömma bort andra villkor som hur längre rabatten gäller. Bolånetagare som binder sitt bolån över en längre tid men inte förhandlar sig till samma rabatt under hela bindningstiden hamnar i en dålig förhandlingssits när rabatten försvinner eftersom det blir dyrt att lösa in lånen i förtid.

”Man ska inte vara så girig på den sista tiondelen om man istället får det över längre tid”, säger Annika Creutzer. ”Jag brukar rekommendera att den rabatt man får ska gälla lika länge som den längsta bindningstiden. Det är inte bankerna särskilt pigga på.”

En annan vansklig förhandlingsstrategi är att gå med på att flytta pensionssparande till banken som erbjuder lägsta bolåneränta för att pressa ytterligare några tiondelar. Det betyder sällan att kunden får bästa möjliga avkastning på pensionssparandet.

”Det är väldigt lätt att acceptera att flytta pensionspengarna till banken för att få lägre ränta men det kan bli dyrt i längden”, säger Annika Creutzer. 

Bankernas snitträntor i februari
  Snitträntan 3 mån Listränta Rabatt
Ålandsbanken 1,35 procent 2 procent 0,65
Danske bank 1,47 procent 1,99 procent 0,52
SEB 1,48 procent 2 procent 0,52
Skandia 1,50 procent 1,96 procent 0,46
Swedbank 1,52 procent 1,52 procent 0,45
Ica-banken 1,58 procent 1,69 procent 0,11
SBAB 1,58 procent 1,69 procent 0,11
Handelsbanken 1,64 procent 2,02 procent 0,38
Nordea 1,64 procent 1,97 procent 0,33
Ikano 1,69 procent 1,69 procent 0
Länsförsäkringar 1,72 procent 1,97 procent 0,25

Källa: boroo.se.

Tyck till