ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Europabörser: Råvaror tynger marknaden

De ledande Europabörserna backade på bred front under tisdagsförmiddagen. Svaga kinesiska statistikutfall satte ordentlig press på råvarusektorn.

Den kinesiska järnmalms- och kopparimporten sjönk under februari månad samtidigt som Kinas totala handelsbalans visade ett överskott på 32,6 miljarder dollar under samma period. Enligt Dow Jones Newswires trodde analytikerna på ett överskott i handelsbalansen motsvarande 51,3 miljarder.

Statistiken vägde tungt i råvarusektorn som noterades ned 3,9 procent, enligt Stoxx 600 index. Gruvbolagen BHP Billiton, Rio Tinto och Glencore ställdes ned 4,2-4,6 procent vardera. Stålbolaget ArcelorMittal tappade 4,1 procent.

Veckans kanske största punkt på agendan infaller dock på torsdag. Då presenterar Mario Draghi den europeiska centralbankens penningpolitiska besked. Bedömare räknar med ytterligare stimulanser.

Inför detta har Tyskland presenterat industriproduktion och BNP-siffran för EMU reviderades upp.

Den tyska industriproduktionen var upp med 3,3 procent i justerad månadstakt och 2,2 procent i justerad årstakt under januari. Enligt Bloomberg var det den största ökningen på sex år, vilket signalerar stark inhemsk efterfrågan i landet.

Eurostat reviderade upp BNP-siffrorna för EMU i fjärde kvartalet 2015. Årstakten reviderades från +1,5 till +1,6 procent. Analytikerna hade räknat med en oförändrad årstakt, enligt Dow Jones Newswires.

Det brittiska lyxvarubolaget Burberry var dagens börsvinnare och avancerade 5,5 procent på Londonbörsen. En okänd investerare uppges ha byggt upp ett innehav på över 5 procent i bolaget. Burberry uppges ha kontaktat sina finansiella rådgivare för att parera ett potentiellt uppköpserbjudande.

Tyck till