ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EU: Fem länder har överdrivna obalanser i ekonomin

  • Valdis Dombrovskis, EU-kommissionens vice ordförande för EMU. Foto: Yves Logghe / TT
Fem EU-länder, däribland Frankrike och Italien, har överdrivna obalanser i sina ekonomier.

Sju länder, däribland Sverige, placeras i den lägre kategorin, länder med obalanser.

Den bedömningen gjorde EU-kommissionen på tisdagen i sin årliga rapport om makroekonomiska obalanser, sa kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis vid en presskonferens i Strasbourg.

Kommissionen delade in de 18 EU-länderna, som har djupgranskats för misstänkta obalanser, i tre kategorier. Sex länder ansågs inte ha några obalanser.

"Huvudorsaken till obalanserna är hög skuldsättning - privat, offentlig eller extern. Andra sårbarheter finns i finanssektorn eller i form av försämrad konkurrenskraft", sade Valdis Dombrovskis.

Han medgav att det inte alltid är lätt för regeringarna att åtgärda obalanserna eftersom de ofta har ett politiskt pris.

"Överdrivna obalanser" fann kommissionen i Frankrike, Italien, Portugal, Bulgarien och Kroatien.

I Frankrike faller produktiviteten och kapitalackumulationen avsevärt. Måttligheten i löneutvecklingen är otillräcklig och den höga statsskulden utgör en risk framöver.

Italien har liknande problem, men har än högre statsskuld. Vidare finns sårbarheter i bankssystemet och skattesystemet är ett hinder för tillväxt.

"Obalanser" fanns i Sverige, Tyskland, Finland, Irland, Nederländerna, Spanien och Slovenien, enligt kommissionen.

Kommissionens rapport om Sverige lyfter fram obalanser med hushållens höga skuldsättning, bostadsbristen, ökade inkomstskillnader och sämre skolresultat som hot mot konkurrenskraften på sikt.

Misstanken om obalanser befanns obefogad efter djupanalysen av Belgien, Estland, Rumänien, Storbritannien, Ungern och Österrike.

De övriga tio EU-länderna granskades alltså inte.

"Det är färre medlemsländer med obalanser i år än ifjol. Vi gör framsteg, men framstegen är ojämna mellan EU-länder och mellan sektorer", sa Valdis Dombrovskis.

Tyck till