ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Andersson: Vi kan behöva vidta fler åtgärder

  • Magdalena Andersson, finansminister. Foto: Jessica Gow / TT

Finansminister Magdalena Andersson håller med EU-kommissionens analys om att svenska hushålls höga skuldsättning är oroande. Samtidigt varnar hon för att regeringen kan tvingas ta till fler åtgärder än amorteringsförslaget för att komma till rätta med skuldsättningen.

EU:s finansministrar är just nu samlade i Bryssel för ett så kallat ekofinmöte.  Finansministrarna har blanda annat tagit en första titt på kommissionens djupanalys av 18 EU-länder med makroekonomiska obalanser, däribland Sverige.

EU-kommissionen varnade tidigare i år för att de svenska hushållens höga skuldsättning och en skenande bostadsmarknad är allvarligt för den svenska ekonomin.

Det håller Sverige med om, sa finansminister Magdalena Andersson till pressen efter mötet.

"Hushållens skuldsättning är också en fråga som vi från regeringen håller ögonen på och tycker är oroande", sade hon.

Magdalena Andersson sa också att de kommande amorteringskraven inte är det enda verktyget regeringen är beredd att ta till för att minska skuldsättningen och bromsa prisrallyt på bostadsmarknaden.

"Vi har precis kunnat lägga fram förslag om amorteringskrav. Men det kan inte uteslutas att vi behöver vidta ytterligare åtgärder", sa finansministern.

I allmänhet tyckte Magdalena Andersson att kommissionens analyser av EU-länders makroekonomiska obalanser är bra.

"Sen vad man drar för slutsatser av det är upp till de nationella regeringarna och parlamenten", sade hon.

Hon var nöjd med kommissionens generella omdöme om svensk ekonomi, med god tillväxt, stabila offentliga finanser och sjunkande arbetslöshet.

Tyck till