ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Volkswagen bad USA om förlikningar i det tysta

  • Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Volkswagens styrelse ska initialt ha velat hålla brott mot amerikanska lagar dolda. Bolaget ville i stället hålla hemliga förhandlingar med de amerikanska myndigheterna för att nå en förlikning i det tysta.

Det skriver tyska Süddeutsche på måndagen.

Därmed har den, sedan slutet av september, nye vd:n Matthias Müller glidit på sanningen i ett brev till ledande tyska politiker som skickades den 1 oktober. Han skrev då att Volkswagen ville husera i offentligheten och med full transparens för att återställa förtroendet.

Men i ett 111-sidigt dokument som Volkswagen i förra veckan sände in till domstolen i Braunschweig framkommer det att Volkswagen-koncernens styrelse, där Matthias Müller var medlem, bad amerikanska myndigheter om sekretess för att finna en lösning i samförstånd.

I brevet till den tyska trafikministern Alexander Dobrindt, som bland annat även sändes till vice förbundskanslern Sigmar Gabriel, nämndes dock inget om att Volkswagens styrelse initialt velat förhandla i hemlighet, skriver Süddeutsche vidare.

Tyck till