ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Swedish Match mot strömmen

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan med fallande indexnoteringar efter tre veckor med uppgång. Bank och råvarurelaterat tyngde överlag i Europa.

"Aktier globalt och andra risktillgångar har startat veckan klent medan Kina drog ned tillväxtambitionen i helgen", skriver Nomura i ett marknadsbrev på måndagen där det framhålls att ECB-mötet står i fokus under denna vecka.

Vid 14-tiden var OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 1.395. Aktier för 5,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På kontinenten var de ledande indexen i Frankfurt, London och Paris samtliga ned omkring 1 procent. Råvarubolag och banker bidrog till nedgången i London.

De fyra svenska storbankerna tappade 0,4 till 3,2 procent.

Kopparpriset rekylerade ned under 5.000 dollar efter en kraftig frammarsch på fredagen, och Boliden backade drygt 3 procent. Danske Bank höjde Lundin Mining till köp från behåll, vilket bidrog till att aktien steg knappt 1 procent.

SSAB tappade aningen i det svagare sentimentet, efter en kraftig uppgång under förra veckan. Lakshmi Mittal, vd för världens största ståltillverkare Arcelor Mittal, sade till Financial Times under helgen att den globala stålindustrin står inför en återhämtning. Enligt honom har branschen nått botten och att läget kommer fortsätta förbättras.

Oljan avslutade förra veckan mycket starkt och handlades även på måndagsmorgonen nära de högsta nivåerna sedan årsskiftet med Brentoljan på drygt 39 dollar.

Lundin Petroleum har fått en höjd rekommendation till köp från Danske Bank. Dotterbolaget Lundin Norway har borrat torrt i 16/4-10 på Fosenstrukturen i Nordsjön. Aktien var svagt ned.

Enquest var runt 1 procent ned. Bolaget, som utvinner olja i Nordsjön, överväger enligt Sunday Times åtgärder för att få ned bolagets skulder. Bland tänkbara åtgärder nämns en försäljning av ett produktionsfartyg.

Defensiva Swedish Match var nära 2 procent upp och med det bäst presterande aktie inom storbolagsindexet.

Moberg Pharma steg 3 procent på beskedet att bolaget säljer tre varumärken för 10 miljoner dollar till Strides Pharma. De sålda varumärkena omsatte 6,1 miljoner dollar 2015 och avyttringen medför en reavinst på 3 miljoner dollar.

First North-listade Soltech lyfte nära 9 procent sedan dess dotterbolag Asre tecknat ett femårigt samarbetsavtal med en lokalregering i Jincheng i Kina. Avtalet gäller solenergikapacitet på 50MW och beräknas fullt utbyggt ge årliga intäkter på cirka 85 miljoner kronor.

Husqvarna-aktien är ett fynd, tycker Dagens Industri som köprekommenderar aktien med en riktkurs på 73 kronor inom ett år. Aktien steg omkring 2 procent.

I det nya numret av Börsveckan köpstämplas Mr Green och Raysearch - den förstnämnda steg drygt 2 procent medan den sistnämnda var knappt 2 procent upp.

På makrofronten bekräftade Kinas premiärminister Li Keqiang i helgen att målet för BNP-tillväxten sänks till 6,5-7 procent i år, från 7 procent 2015. De kommande fem åren ska BNP öka med minst 6,5 procent.

Huvudpunkten på veckans internationella makroagenda blir med all sannolikhet torsdagens räntebesked från ECB. Chefen Mario Draghi guidade in marknaden att förvänta sig nya lättnader vid detta möte redan vid föregående möte i januari, men läckor på senare tid har snarast försökt dämpa marknadens förväntningar om omfattande stimulansåtgärder.

Tyck till