ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Svag start på börsveckan

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan med viss nedgång efter de senaste veckornas återhämtning. Utvecklingen var likartad ute på kontinenten.

"Vi fick en andhämtningspaus efter tre veckor av uppgång. Svenska banker och råvarubolag följde den allmänna utvecklingen för sektorerna i Europa och låg lite på den svaga sidan. Investerare är avvaktande inför ECB:s möte senare i veckan där Mario Draghis tal blir något av en vattendelare beroende på hur mycket som levereras", sade Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,5 procent lägre på nivån 1.397,0. Under måndagen omsattes aktier för 11,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På kontinenten var de ledande indexen i Frankfurt, London och Paris ned i samma härad. Råvarubolag och finans utvecklades överlag svagt, inte minst sydeuropeiska banker.

På svenskt börsgolv var SHB 0,3 procent ned medan övriga tre svenska storbanker tappade 0,8 till 1,7 procent.

Kopparpriset rekylerade ned till nivå kring 5.000 dollar efter en kraftig frammarsch på fredagen, och Boliden backade 2,1 procent. Danske Bank höjde Lundin Mining till köp från behåll, vilket bidrog till att aktien steg 2,9 procent.

SSAB var i stort oförändrad efter en kraftig uppgång under förra veckan. Lakshmi Mittal, vd för världens största ståltillverkare Arcelor Mittal, sade till Financial Times under helgen att den globala stålindustrin står inför en återhämtning. Enligt honom har branschen nått botten och att läget kommer fortsätta förbättras.

Oljan fortsatte däremot att avancera på måndagen och Brentoljan rörde sig över 40 dollar per fat för första gången sedan 10 december. Lundin Petroleum steg svagt medan Africa Oil lyfte nära 5 procent. Enquest stängde marginellt ned. Bolaget, som utvinner olja i Nordsjön, överväger enligt Sunday Times åtgärder för att få ned bolagets skulder.

Inom verkstad var utvecklingen blandad. Medan SKF backade nära 2 procent var Sandvik 1,3 procent högre.

Moberg Pharma steg 2 procent efter besked om att bolaget säljer tre varumärken för 10 miljoner dollar till Strides Pharma, med en reavinst på 3 miljoner dollar.

First North-listade Soltech lyfte 7 procent sedan dess dotterbolag Asre tecknat ett femårigt samarbetsavtal med en lokalregering i Jincheng i Kina.

Husqvarna-aktien är ett fynd, enligt Dagens Industri som gav rekommendationen att köpa aktien med en riktkurs på 73 kronor inom ett år. Aktien steg 1,6 procent till 55:60 kronor.

I det nya numret av Börsveckan köpstämplades Mr Green och Raysearch. Den förstnämnda steg knappt 2 procent medan den sistnämnda var drygt 1 procent upp.

På makrofronten står torsdagens räntebesked från ECB i huvudfokus. ECB-chefen Mario Draghi har med uttalanden fått marknaden att förvänta sig nya lättnader vid detta möte. Läckor på senare tid har dock snarast tyckts försöka dämpa marknadens förväntningar om omfattande stimulansåtgärder.

Den kinesiska folkkongressen inleddes i helgen. Det fastställdes att BNP-tillväxtmålet ska vara 6,5-7 procent för 2016. BNP ska växa med minst 6,5 procent de kommande fem åren. Det nya målet låg i linje med tidigare antydningar.

Tyck till